Szereg przepisów, wskazówek, porad – wszystko bazujące na własnym wieloletnim doświadczeniu. Serowar Żuławski, czyli Krzysztof Jaworski opublikował poradnik dla domowych i gospodarskich serowarów. Tytuł „Jak zrobić dobry ser…” mówi wszystko o zawartości.
– Od ponad dwudziestu pięciu lat zajmuję się sztuką serowarską, która jest moją pasją i zawodem, za swoje posłannictwo uważam jej rozpowszechnianie. Przez piętnaście lat prowadziłem zakłąd serowarski, a od sześciu zajmuję się popularyzacją serowarstwa. Urodziłem się na Żuławach, gdzie sery wytwarzano od wieków, gdzie na łąkach z soczystą trawą pasły się krowy z wymionami pełnymi znakomitego mleka. Mleko to przetwarzano na wspaniałe sery i twarogi, które były chlubą i dobrodziejstwem tych ziem
– pisze o sobie Krzysztof Jaworski we wstępie. To zakorzenienie w lokalnej tradycji i historii jest dużym atutem poradnika, choć z pewnością zainteresuje on także tych, którzy serowarstwem żuławskim interesują się w mniejszym stopniu a chcą po prostu przygotować w domu znakomity ser.
Kilkanaście receptur na domowe sery
Autor nie tylko zebrał kilkanaście sprawdzonych receptur na różnego rodzaju sery, ale także szczegółówo omówił poszczególne etapy ich powstawania. W książce znajdziemy przepisy na: miękki ser pleśniowy, mascarpone z sokiem cytrynowym, gouda zagrodowa, ser z masy parzonej, cheddar, ser typu szwajcarskiego wysoko dogrzewany, ser tylżycki, panir cytrynowo – jabłkowy, feta, rolada serowa, ser serwatkowy (ricotta), twaróg domowy.
Receptury na sery wzbogacają przepisy kulinarne np. na zupę serwatkową, fondue serowe czy ser topiony.
Dla początkujących i doświadczonych
Przepisy skomponowane są w taki sposób, aby z ich przygotowaniem poradziły sobie osoby rozpoczynające przygodę z serowarstwem. Jak pisze autor: Starałem się wybrać przepisy najbardziej wdzięczne i proste, idealne na pierwsze technologiczne kroki, tak aby sukcesy dodawały Wam skrzydeł i zachęciły do zdobywania kolejnych stopni serowarskiego wtajemniczenia.
Polecam, książka dostępna jest w e-sklepie Wydawnictwa Gaj. Sprawdź: Jak zrobić dobry ser radzi serowar żuławski
Karol Przybylak