Zapomniane i trudno dostępne warzywo jakim jest topinambur powoli wraca do łask. Interesują się nim zarówno profesjonalni kucharze jak i amatorzy. W ciągu ostatnich kilku dni bardzo ciekawe, historyczne przepisy opublikowano na fanpage’u Kuchni Staropolskiej.
Odwiedzając fanpage można przeczytać przepist na: topinambur ze śmietaną, po krakowsku, przepis wg Czernieckiego a także recepturę pochodzącą z pierwszej połowy XIX wieku, w której warzywo określane jest mianem „bulba włoska”. Oto adres: https://www.facebook.com/kuchniastaropolska
Topinambur spróbować będzie już w najbliższy czwartek w trakcie promocji historycznej (drugiej wydanej w Polsce) książki kucharskiej „Kucharz Doskonały”. Spotkanie odbędzie się w toruńskim browarze „Jan Olbracht” 24 stycznia o godz. 18 Wstęp wolny. Polecamy! O wydarzeniu pisaliśmy w artykule: Toruń. Promocja historycznej książki kucharskiej
Dlaczego warto bliżej zainteresowac się tym warzywem?
Jedną z ważniejszych zalet topinamburu jest zawartość inuliny – jest polecany zwłaszcza diabetykom i osobom z nadwagą, mającym problemy z cukrem, niedomaganiami jelita grubego m.in. zaparciami. Z kolei z racji zawartości żelaza, trzy razy większej niż w ziemniakach, poleca się go w diecie osób cierpiących na anemię. Kilka bardzo ciekawych przepisów kulinarnych z wykorzystaniem topinamburu a także informacje o jego zdrowotnych walorach znajdziecie w III części poradnika Ekologiczna Apteczka Warzywna.