Młody, zielony sproszkowany jęczmień staje się ostatnio coraz popularniejszy i łatwiej dostępny (także w wersji BIO). Ze względu na liczne właściwości prozdrowotne zaliczany jest do grupy superfoods.
Właściwości zdrowotne zielonego jęczmienia
Młody, zielony jęczmień w postaci proszku uzyskuje się z wysuszenia siedmiodniowych listków.
Ma silne właściwości przeciwutleniające, przez co wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwwi-rusowe. Jest źródłem witamin z grupy B, antyoksydantów (witaminy C i E, beta-karotenu), żelaza, wapnia, magnezu i cynku.W zielonych łodygach jęczmienia zawarte są duże ilości chlorofilu, który zapewnia równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Ten zielony barwnik ma skład podobny do składu hemoglobiny.
Jak działa?
Młody jęczmień pomaga:
oczyścić jelita i wątrobę z toksyn,
reguluje menstruację,
zwalczyć anemię,
ograniczać rozwój stanów zapalnych w organizmie
Stwierdzono także jego pozytywny wpływ w walce z nowotworami.
Przeczytaj także o walorach zdrowotnych kaszy jęczmiennej i płatków jęczmiennych
Cenne składniki i błonnik
Jęczmień jest bogaty w niezbędne aminokwasy, a więc te, których nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować. Sprawdzi się przy problemach z trądzikiem, łagodzi bóle żołądka i zmniejsza bóle stawów. Jest także źródłem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który przyspiesza metabolizm tłuszczu w organizmie i obniża stężenie cholesterolu we krwi, dlatego też zalecany jest osobom stosującym wszelkiego rodzaju diety. Dostępny najczęściej w postaci proszku
Młody jęczmień najczęściej dostępny jest w postaci proszku. Zmieszany z wodą tworzy energetyczny koktajl, można stosować go (w małych ilościach) jako posypkę do jogurtu czy sałatki. Często jest składnikiem koktajli czy smoothie.
W sprzedaży dostępne są również tabletki i kapsułki. Sprawdź najtańsze ofery na jęczmień zielony (CENEO)
Elżbieta Typek,
Autorka jest technikiem farmacji