Teraz czytasz...
Jak wykorzystać młody zielony jęczmień?
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Jak wykorzystać młody zielony jęczmień?

 

Młody, zielony sproszkowany jęczmień staje się ostatnio coraz popularniejszy i łatwiej dostępny (także w wersji BIO). Ze względu na liczne właściwości prozdrowotne zaliczany jest do grupy superfoods. 

Właściwości zdrowotne zielonego jęczmienia

Młody, zielony jęczmień w postaci proszku uzyskuje się z wysuszenia siedmiodniowych listków.

Ma silne właściwości przeciwutleniające, przez co wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwwi-rusowe. Jest źródłem witamin z grupy B, antyoksydantów (witaminy C i E, beta-karotenu), żelaza, wapnia, magnezu i cynku.W zielonych łodygach jęczmienia zawarte są duże ilości chlorofilu, który zapewnia równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Ten zielony barwnik ma skład podobny do składu hemoglobiny.

Jak działa?

Młody jęczmień pomaga:

oczyścić jelita i wątrobę z toksyn,
reguluje menstruację,
zwalczyć anemię,
ograniczać rozwój stanów zapalnych w organizmie

Stwierdzono także jego pozytywny wpływ w walce z nowotworami.

Przeczytaj także o walorach zdrowotnych kaszy jęczmiennej i płatków jęczmiennych

Cenne składniki i błonnik

Jęczmień jest bogaty w niezbędne aminokwasy, a więc te, których nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować. Sprawdzi się przy problemach z trądzikiem, łagodzi bóle żołądka i zmniejsza bóle stawów. Jest także źródłem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który przyspiesza metabolizm tłuszczu w organizmie i obniża stężenie cholesterolu we krwi, dlatego też zalecany jest osobom stosującym wszelkiego rodzaju diety. Dostępny najczęściej w postaci proszku

Młody jęczmień najczęściej dostępny jest w postaci proszku. Zmieszany z wodą tworzy energetyczny koktajl, można stosować go (w małych ilościach) jako posypkę do jogurtu czy sałatki. Często jest składnikiem koktajli czy smoothie.

W sprzedaży dostępne są również tabletki i kapsułki. Sprawdź najtańsze ofery na jęczmień zielony (CENEO)

Elżbieta Typek,
Autorka jest technikiem farmacji

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.