Jak rozpoznać i przyrządzić dzikie rośliny jadalne? – warsztaty na Żuławach


 

Możliwość nauki rozpoznawania kilkudziesięciu dzikich roślin jadalnych, przyrządzania niektórych z nich, poznania dietetycznych zastosowań – to tylko część wiedzy, którą zdobyć można w trakcie warsztatów rozpoznawania i przyrządzania dziko rosnących roślin jadalnych.


Warsztaty odbędą się 11 czerwca 2016 w domu podcieniowym „Mały Holender” w Żelichowie (woj. pomorskie). 

W programie od 10.00 do 17.00

– Podstawowe wiadomości o dziko rosnących roślinach jadalnych i leczniczych czyli jak zbierać, zasady przyrządzania, wartości odżywcze i zdrowotne.
– Nauka rozpoznawania roślin – prezentacja kilkudziesięciu roślin w terenie, rozpoznawanie i zbiór.
– Wspólne gotowanie niektórych roślin, przygotowywanie wywarów, herbat, wyciągów zdrowotnych i kosmetycznych.
– Rejs po rzece Tudze – rozpoznawanie roślin wodnych.

Zajęcia poprowadzą wyjątkowe osoby:

Ewelina Jeziorska – nauczy nas rozpoznawać rośliny jadalne, lecznicze i trujące wokół domu i okolicy. Dyplomowana ziołoznawczyni, edukatorka ekologii, przyrodniczka. Prowadzi zajęcia kulinarne połączone ze spacerami botanicznymi, na których pozyskiwane są rośliny dziko rosnące do przyrządzanych dań wegetariańskich.

Marta Mazur-Sudoł – wspólne z uczestnikami warsztatów ugotuje kilka potraw. Ekolożka, kucharka, cukiernik. Uwielbia tworzyć – eksperymentować w kuchni. Wykorzystuje w kuchni rośliny dziko rosnące. Jest właścicielką starego sadu przydomowego, organizuje zdrowy catering.

Anna Sosnowska – opowie o zastosowaniu roślin w farmacji – prawdy i mity. Farmaceutka, prowadzi własną aptekę, od lat pasjonuje się naturalną kuchnią i jej wpływem na zdrowie. Mieszka na Żuławach – doskonale zna naturalne zasoby naszych łąk, wałów i starorzeczy.


Więcej informacji