Tak to już bywa ze świątecznym jedzeniem, że … jest go za dużo. Jak uniknąć wyrzucania żywności? Na stronie ogólnopolskiej akcji „Nie marnuj jedzenia – myśl ekologicznie” opublikowano szereg ciekawych i praktycznych porad oraz wskazówek.
Koordynatorzy akcji o porady poprosili braci Jana i Jakuba Kuroniów oraz profesor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego Martę Mitek.
Podstawowe 4 zasady, o których pamiętać trzeba podczas przygotowywania i przechowywania świątecznych posiłków to:
1. Planuj zakupy i przygotuj tyle ile potrzebujesz,
2. Przechowujmy w chłodzie lub zamrażamy,
3. Wykorzystywanie pozostałych składników do innych dań,
4. Niektóre owoce i warzywa trzymamy oddzielnie.
Bardziej szczegółowe informacje znaleźć można na stronie prowadzonej przez Banki Żywności kampanii „Nie marnuj jedzenia – myśl ekologicznie. Adres strony: http://niemarnuje.pl/eksperci-doradzaja-jak-nie-marnowac-swiatecznych-smakolykow/aktualnosci.html
Znajduje się tam również wiele porad dotyczących przechowywania żywności i wykorzystywania jej w możliwie najbardziej efektywny sposób. Przydadzą się one nie tylko w Święta.
Skoro wybieramy żywność ekologiczną, która nierzadko jest trudniej dostępna i droższa, warto wykorzystać ją tak, aby się nie zmarnowała! Zresztą nie warto marnować jakiejkolwiek żywności…
Jak informują Polskie Banki Żywności, do tej pory w Polsce nie przeprowadzono badan, które oszacowałyby, ile kilogramów jedzenia wyrzucamy. Próba przeprowadzenia takich badan została podjęta przez Wielką Brytanię. W raporcie pt. „Waste & Resources Action Programme” opublikowanym przez brytyjski rząd podano, że 1/3 wyprodukowanej żywności jest marnowana.
(kp)