Jabłka w cieście z nutą cynamonu i migdałów


Składniki:

5-6 dużych jabłek BIO
200g dowolnej mąki: pszennej, tortowej lub orkiszowej BIO
200 ml przegotowanej wody
2 jajka BIO
Cukier, mielone migdały i cynamon BIO
Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Najpierw należy przygotować ciasto: mąkę wymieszać z wodą na gładką masę. W osobnym naczyniu ubić na sztywną pianę białka razem z 3 łyżkami cukru. Następnie dodać białka razem z żółtkami do mąki. Całość dokładnie wymieszać, by nie było grudek. W misce wymieszać kilka łyżek cukru z cynamonem i zmielonymi migdałami. Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na plastry o grubości ok. 1 ½ cm. Każdy plaster jabłka zanurzać w cieście i smażyć kilka minut w gorącym oleju na złoty kolor. Gotowe krążki odsączyć na papierowym ręczniku i następnie obtaczać w cukrze z cynamonem i mielonymi migdałami. W zależności od upodobania można obtaczać jabłka z jednej lub z dwóch stron. Podawać na ciepło, na zimno lub z dodatkami: lodami, bitą śmietaną itp.

Autorką przepisu i zdjęć jest: Magdalena Przybylak-Zdanowicz

 

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     
[Wróć do spisu Eko Deserów] | [Wróć do spisu przepisów ]


Czy wiesz że…
Klikając na poniższe TAGI można uzyskać spis potraw z wykorzystaniem danego produktu oraz informacje na jego temat!

 

 

Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym

Brak postów do wyświetlenia