Teraz czytasz...
Jabłka w cieście z nutą cynamonu i migdałów

Jabłka w cieście z nutą cynamonu i migdałów


Składniki:

5-6 dużych jabłek BIO
200g dowolnej mąki: pszennej, tortowej lub orkiszowej BIO
200 ml przegotowanej wody
2 jajka BIO
Cukier, mielone migdały i cynamon BIO
Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Najpierw należy przygotować ciasto: mąkę wymieszać z wodą na gładką masę. W osobnym naczyniu ubić na sztywną pianę białka razem z 3 łyżkami cukru. Następnie dodać białka razem z żółtkami do mąki. Całość dokładnie wymieszać, by nie było grudek. W misce wymieszać kilka łyżek cukru z cynamonem i zmielonymi migdałami. Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na plastry o grubości ok. 1 ½ cm. Każdy plaster jabłka zanurzać w cieście i smażyć kilka minut w gorącym oleju na złoty kolor. Gotowe krążki odsączyć na papierowym ręczniku i następnie obtaczać w cukrze z cynamonem i mielonymi migdałami. W zależności od upodobania można obtaczać jabłka z jednej lub z dwóch stron. Podawać na ciepło, na zimno lub z dodatkami: lodami, bitą śmietaną itp.

Autorką przepisu i zdjęć jest: Magdalena Przybylak-Zdanowicz

 

[Wróć do spisu Eko Deserów] | [Wróć do spisu przepisów ]


Czy wiesz że…
Klikając na poniższe TAGI można uzyskać spis potraw z wykorzystaniem danego produktu oraz informacje na jego temat!

 

 

Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.