Degustacje, pokazy oraz konferencja „Rolnictwo ekologiczne – nowe perspektywy” – IV edycja Targów EcoFamily za nami. Nie brakowało ciekawostek i interesujących wystawców, ale chciałoby się, aby impreza miała większy rozmach. Relacja Biokuriera.
Targi EcoFamily trwały dwa weekendowe dni 15 i 16 listopada. Równolegle odbywały się także inne wystawy Strefa Hand Made, Modny Ślub oraz Venus. Odwiedzający targi (dominują wśród nich mieszkańcy Kielc i okolic choć pojawiają się goście także z innych rejonów Polski) mogli zapoznać się z ofertą wystawców produktów tradycyjnych i lokalnych, ale także tych posiadających certyfikat ekologiczny.
Pojawiło się przynajmniej kilka ciekawostek, jak np. ocet balsamiczny na bazie kokosa na stoisku Nomak (napiszemy więcej na ten temat) czy też ekologiczny zakwas chlebowy na stoisku firmy Gronpiek. Interesująco prezentowało się stoisko Stowarzyszenia Polska Ekologia, na którym odbywały się pokazy kulinarne oraz prezentacje technik przetwórczych np. wypieku chleba czy tłoczenia soku. W niedzielę swoich sił w pieczeniu chleba próbowali nawet zawodnicy lokalnej drużyny piłki ręcznej Vive Targi Kielce. Na wielu stoiskach organizowano pokazy wyciskania soków (kilka stoisk poświęconych było prezentacji różnego rodzaju wyciskarek).
Ważne, aby na takich imprezach możliwie wyraźnie oznaczać producentów ekologicznych oraz tradycyjnych, tak aby edukować konsumentów w zakresie różnic pomiędzy tymi produktami – tego na targach kieleckich zabrakło, ale być może zostanie to poprawione na następnej edycji.
Rolnictwo ekologiczne – nowe perspektywy
Bardzo mocnym punktem targów EcoFamily była konferencja „Rolnictwo ekologiczne – nowe perspektywy” zorganizowana przez jednostkę certyfikującą Ekogwarancja, Polskie Towarzystwo Rolników Ekologicznych, Stowarzyszenie Polska Ekologia oraz Targi Kieleckie. Wydarzenie zgromadziło około 200 uczestników, wśród których dominowali rolnicy ekologiczni. Poruszano tematy związane z gospodarskim przetwórstwem, sytuacją na rynku żywności ekologicznej oraz nowym Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na Lata 2014-2020. W przerwie spróbować można było poczęstunku przygotowanego na bazie produktów ekologicznych – za catering odpowiadało Stowarzyszenie Polska Ekologia.
Najlepszy eko sklep wybrany
W sobotę rozstrzygnięto konkurs na najlepszy eko sklep. Triumfatorem został warszawski Smak Natury a na dalszych miejscach uplasowały się: Organic Corner oraz Żółty Cesarz Warszawa – Nowolipie. Więcej szczegółów i rozmowy ze zwycięzcami wkrótce.
Więcej szczegółowych informacji z konferencji i targów EcoFamily najbliższych dniach na stronach Biokuriera.
Karol Przybylak