Instytut Matki i Dziecka publikuje Poradnik Żywienia Dziecka

blank

Poradnik Żywienia Dziecka opublikowany został na podstawie nowych norm żywieniowych przez Zakład Żywienia Instytutu Matki i Dziecka. W książce postawiono przede wszystkim na przystępną i praktyczną formę

– Wyniki badań dotyczące sposobu żywienia dzieci pokazują, że zdecydowana większość rodziców popełnia wiele błędów w żywieniu swoich dzieci, stąd idea opracowania takiej publikacji. (…)Dziś już z pewnością wiemy, że styl życia i właściwe żywienie mają ogromny wpływ na długość i jakość naszego życia. Wiemy rownież, że najważniejszym czasem dla programowania naszego zdrowia i życia jest okres płodowy i pierwsze trzy lata. Właściwe odżywianie połączone z umiarkowanym i regularnym wysiłkiem fizycznym jest niezwykle ważne w profilaktyce szeregu chorób przewlekłych (otyłość, nadciśnienie,cukrzyca, nowotwory, udary, choroby neurodegeneracyjne)– czytamy we wstępie do Poradnika Żywienia Dziecka.

Oprócz praktycznych porad w książce zawarto również propozycje menu dla maluchów, informacje o jakości żywności dostępnej na rynku i podstawowych zasadach odżywiania.

Książka opracowana została przez zespół naukowy:

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Opracowanie Merytoryczne
Prof. dr hab. n. med. Halina Weker członek Zespołu ds Żywienia Dzieci i Młodzieży PAN
Marta Barańska psycholog
Małgorzata Strucińska dietetyk

Konsultacja Medyczno-Żywieniowa
lek. med. Hanna Dyląg
dr n. med. Grażyna Rowicka

Redakcja
Agnieszka Riahi

Książka dostępna jest w wersji drukowanej oraz jako pdf, który można pobrać ze strony Instytutu Matki i Dziecka

Brak postów do wyświetlenia