IJHARS publikuje wstępne dane o rolnictwie ekologicznym za 2011 rok

blank
Przybywa rolników ekologicznych, ale ubywa przetwórców żywności eko –  to najważniejsze spostrzeżenia nasuwające się po lekturze wstępnych danych IJHARS o rolnictwie ekologicznym za 2011 rok.

 

W porównaniu do 2010 r., liczba producentów ekologicznych w Polsce wzrosła o ok. 14 % i wynosiła 23 860, w tym 23 431 ekologicznych producentów rolnych (wzrost o ok. 14 %) oraz 267 przetwórni ekologicznych (spadek o ok. 9 %).

 

Najwięcej gospodarstw ekologicznych prowadziło działalność w województwach: zachodniopomorskim (2 392), warmińsko-mazurskim (2 288) oraz podlaskim (2 452).

 

Wzrosła także powierzchnia użytków rolnych uprawianych ekologicznymi metodami produkcji, przy czym wzrost ten wynosił ok. 10 %. W 2011 r., powierzchnia użytków rolnych uprawianych ekologicznymi metodami produkcji wynosiła 573 687,09 ha.

 

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     
357 251,09 ha to powierzchnia ekologicznych użytków rolnych po zakończonym okresie konwersji, a 216 436,0 ha powierzchnia ekologicznych użytków rolnych w okresie konwersji.

 

W 2011 r. największa powierzchnia ekologicznych użytków rolnych (łącznie) była w województwach: zachodniopomorskim (119 349,65 ha), warmińsko-mazurskim (109 195,17) oraz podlaskim (48 884,93 ha).

Przeczytaj także: Raport Inquiry. 25% wzrost sprzedaży na rynku żywności ekologicznej

źródło: IJHARS



Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!

 



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym

Brak postów do wyświetlenia