Teraz czytasz...
Habżyki czyli ekopieczywo w wersji „raw”. Podpatrzone na Natura Food
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Habżyki czyli ekopieczywo w wersji „raw”. Podpatrzone na Natura Food

 

Łódzkie Targi Natura Food obiftują zazwyczaj w różnego rodzaju tradycyjne pieczywo. Tym razem jednak spróbować można było także Habżyków, które pieczywem owszem są, ale zupełnie innym.

Habżyki (czyli surowe chlebki lniane) to odpowiedź na rosnące zainteresowanie produktami surowymi (z ang. „raw”). Na Targach Natura Food, firma Detoks Light zaprezentowała chleby lniane, niepieczone z dodatkiem cebuli i czosnku, słonecznika i lnu oraz pomidora i bazylii.

„Raw” czyli…

Habżyki z wyglądu bardziej przypominają pieczywo chrupkie niż chleb. Cały proces przetwórczy odbywa się w kontrolowanych warunkach temperaturowych, aby nie przekroczyć granicy 42°C i zachować jak najwięcej walorów odżywczych wszystkich użytych składników.

Produkt posiada certyfikat ekologiczny i nie zawiera glutenu.

Targi Natura Food odbyły się w dniach 3-5 października w Łodzi.

Przeczytaj naszą relację: Rozwojowo i różnorodnie – pierwsze wrażenia z Natura Food i BeECO 2014

Zobacz także

warzywa korzeniowe dynia

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.