Teraz czytasz...
Grzyby z polskich lasów – poznaj 5 najcenniejszych darów jesieni
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Grzyby z polskich lasów – poznaj 5 najcenniejszych darów jesieni

Grzyby przyciągają do lasów wielu z nas. Sezon na nie właśnie trwa i podobno grzybiarze nie mają na co narzekać. Które z nich zbierane są najczęściej?

Grzyby mają podobno niewiele wartości odżywczych i sporo wody. Obok tych smacznych, są też i te trujące, które zagrażają naszemu zdrowiu, a nawet życiu. Mimo to wraz z początkiem września wielu z nas wyrusza do lasu w poszukiwaniu prawdziwków, maślaków i kurek. Po ich zebraniu pozostaje już tylko ich obranie, suszenie, gotowanie, marynowanie. Typowo polskie? Tak, i o to chodzi!

Borowik szlachetny

Często spotykany zwłaszcza w górach, rzadziej na niżu, zwykle rzadki w okolicach wielkich miast. Aromatyczny grzyb jadalny o szerokim zastosowaniu. Nadaje się do bezpośredniego spożycia, marynowania, suszenia i do wszelkich innych rodzajów przerobu.

Borowik szlachetny wyróżnia się wśród grzybów wysoką zawartością białka i węglowodanów oraz składników mineralnych. Zawiera spore ilości fosforu, witaminy B2, witaminy B3, a pod względem zawartości żelaza ustępuje tylko… kaszance. Jest też stosunkowo bogatym źródłem magnezu i witaminy C.

Maślak zwyczajny

Nadaje się do duszenia, smażenia i marynowania, może też być przyrządzony w każdy właściwy dla grzybów sposób.

Maślaki można przyrządzać bez ściągania skórki, jednakże bez niej potrawy są bardziej apetyczne, ponadto jej ściągnięcie ułatwia dobre oczyszczenie kapeluszy z ziemi oraz igliwia. Czasem ktoś może nie tolerować maślaków. Nietolerancja objawia się wymiotami i biegunką. 

Podgrzybek brunatny

Jest uważany za jeden z cenniejszych grzybów. Nie ma tak dobrego smaku, jak np. borowik szlachetny, ale w kuchni może być wykorzystany na rozmaite sposoby. Nadaje się do marynowania.

Pieczarki

Pieczarki uprawiane są w ogrodach, ale rosną też dziko, w zależności od odmiany. Na farmach wzrastają głównie na nawozie końskim, co jednak nie przeszkadza smakoszom.

Uwaga: nie powinno się spożywać pieczarek na surowo ze względu na obecność rakotwórczych pochodnych hydrazyny.

Pieczarkę można pomylić z trującą pieczarką karbolową. Jest to grzyb jadalny, który ma duży, mięsisty kapelusz.

Wadą pieczarek jest to, że lubią się w nich lęgnąć robaki. Taki egzemplarz nie nadaje się już do spożycia, należy go niestety wyrzucić.

Zobacz także

widok z góry na cytrusy na drewnianej desce

Boczniak

Zaletą tego grzyba jest bez wątpienia to, że jego kapelusz można odciąć od korzenia, obtoczyć w jajku i w bułce, a następnie obsmażyć na patelni. Charakteryzuje się sporą ilością łatwo przyswajalnego białka, kwasu foliowego, aminokwasów, witamin z grupy B i soli mineralnych. W boczniakach obecne jest lowastatyna obniżająca poziom cholesterolu we krwi.

Boczniaki uprawia się głównie na słomie, ale wdychanie oparów wydzielających się podczas tego procesu jest niebezpieczne i może zakończyć się problemami z płucami. Jest dość wytrzymały na mróz, jednak potrzebuje dużo światła.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.