Gliwice. Kiermasz żywności ekologicznej i tradycyjnej po raz 18!

17 gliwicki kiermasz  żywności ekologicznej i tradycyjnej „Natura, zdrowie, kultura odbędzie się 31 sierpnia 2013 r.W tym roku połączony jest z festiwalem filmowym o tematyce związanej z żywnością, który odbędzie się w gliwickim kinie AMOK

Celem kiermaszu jest promocja zrównoważonego sposobu wytwarzania i konsumpcji żywności oraz nawiązanie bezpośrednich kontaktów pomiędzy producentami żywności ekologicznej i konsumentami. Na jarmarku swoją ofertę prezentują rolnicy i przetwórcy ekologiczni z całej Polski (liczba wystawców rośnie z roku na rok). – Przywożone przez nich produkty cieszą się dużym zainteresowaniem konsumentów, którzy mają okazję nie tylko zrobić większe zakupy, ale także poznać i porozmawiać z ich wytwórcami. Kiermasz jest też świetną okazją do nawiązania kontaktów handlowych, gdyż odwiedzają go właściciele sklepów, piekarni, czy restauracji z całego Śląska – czytamy na stronie internetowej kiermaszu (http://www.pkegliwice.pl/aktualnosci/2013/18tykiermasz2013_zaproszenie.html). Dla odwiedzających kiermasz przygotowano szereg atrakcji – wykłady, warsztaty, konkursy, degustacje. Szczegółowy program na powyższej stronie.

Impreza ma charakter non-profit, a organizator Polski Klub Ekologiczny Koło Miejskie w Gliwicach, co roku pozyskuje środki finansowe, aby ta przyjazna rolnikom i konsumentom impreza mogła się odbywać. Biokurier sprawuje patronat medialny nad kiermaszem

Data: 31 sierpnia 2013 r.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Czas: godz. 9.00-18.00

Miejsce:  Ośrodek Sportu Politechniki Śląskiej w Gliwicach ul. Kaszubska 28

PROGRAM

9.00 – 18.00
sprzedaż produktów ekologicznych i tradycyjnych
stoiska informacyjne dotyczące produktów ekologicznych, ziół i miodu
stoiska degustacyjne
stoisko warsztatowe dla dzieci

11.00 – 12.30     Dieta dla pierwszoklasisty – jak wspomagać rozwój fizyczny
i intelektualny odpowiednim odżywianiem

12.45 – 13.15
ABC świadomego konsumenta – jak rozpoznać produkt ekologiczny

13.30 – 15.00
Dieta dla zdrowia – równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie

15.00 – 15.45
Fantazja z finezją – wegetariańskie warsztaty kulinarne połączone
z degustacją. Dieta dla Bałtyku

16.00 – 17.00
Konkurs wiedzy o rolnictwie ekologicznym dla konsumentów połączony
z wręczeniem nagród

Brak postów do wyświetlenia