Gałka muszkatołowa – zimowa przyprawa

Gałka muszkatołowa to jedna z przypraw, którą kojarzymy ze świętami Bożego Narodzenia, piernikami oraz aromatycznym zapachem ciasteczek. Skojarzenie to jest jak najbardziej prawidłowe, ponieważ zmielone nasienie gałki muszkatołowej jest jedną z najczęściej wykorzystywanych przypraw, służących do aromatyzowania nie tylko wyrobów cukierniczych, ale także mięs, warzyw, wędlin i sosów.

Ta interesująca roślina wywodzi się z krajów tropikalnych, dokładnie z Moluków. Obecnie jest uprawiana ze względu na swoje cenne walory smakowe i zapachowe. W Polsce bez większych problemów znajdziemy gałkę muszkatołową także w wersji BIO.

Dla lepszego smaku i profilaktyki

Dodatek tej niezwykłej przyprawy nie tylko zapewnia wspaniały smak i zapach potraw, ale również wspomaga trawienie, łagodzi powstawanie gazów jelitowych i zapobiega stanom skurczowym żołądka oraz jelit.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

W Polsce znana już za Jagiełły

Nasiona gałki muszkatołowej wykorzystywane są od bardzo dawna. W Polsce przyprawa ta znana była już w czasach króla Władysława Jagiełły, którego nadworni kucharze wytwarzali z niej (z dodatkiem cukru) ulubione cukierki władcy.

Intensywny zapach oraz rozgrzewające właściwości gałki, wykorzystać można zwłaszcza teraz, kiedy za oknem jest coraz zimniej, a wieczory stają się dłuższe. Specjalnie dla naszych Czytelników podajemy przepis na grzane wino z dodatkiem gałki muszkatołowej.

 

Na zakończenie, delikatne ostrzeżenie. Gałka muszkatołowa jest wykorzystywana bardzo powszechnie jako przyprawa, jednak zbyt duże jej ilości mogą okazać się szkodliwe. Szczególnie kobiety ciężarne powinny unikać częstego spożywania jej sproszkowanych owoców ze względu na możliwość poronienia.

Grzane wino z dodatkiem gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania: pół litra czerwonego wina półsłodkiego podgrzewamy nad ogniem, tak jednak aby nie dopuścić do wrzenia. Następnie dodajemy po 1 małej, płaskiej łyżeczce cynamonu i rozmiażdżonych goździków oraz szczyptę sproszkowanej gałki. Całość, po solidnym ogrzaniu, przelewamy do gorącego kubka o grubych ścianach. Pamiętajmy aby tak sporządzonym grzańcem cieszyć się rozważnie!

Szukasz informacji na temat żywności BIO? Sprawdź nasz dział żywność ekologiczna

Marek Ellnain

autor jest farmaceutą

i doktorantem Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie

fot. www.sxc.hu

Brak postów do wyświetlenia