G.Łapanowski o eko miodzie – kolejny film promujący eko żywność


Filmowa ekipa ogólnopolskiej kampanii promującej żywność ekologiczną prezentuje kolejny film. Tym razem Grzegorz Łapanowski odwiedza gospodarstwo ekologicznej Eko Joter w Świdwinie (woj. zachodniopomorskie).


Pyszny, słodki smak, aromat oraz ciemno lub jasno złocista barwa – za to lubimy miód. Jakich składników dostarcza naszym organizmom? Oprócz węglowodanów (ich jest najwięcej), enzymów, witamin, soli mineralnych, aminokwasów, miód zawiera także naturalne, pochodzące z organizmów pszczół, antybiotyki: inhibinę i lizozym.

Za najcenniejszą właściwość miodu uważa się jego działanie na chorobotwórcze dla człowieka drobnoustroje i grzyby. Spożywanie miodu zaleca się przede wszystkim osobom prowadzącym aktywny tryb życia i pracującym fizycznie. To właśnie miód jest jedną ze specjalności gospodarstw prowadzonego przez panią Irenę i pana Jana.

Pasieka składa się aktualnie z 45 pni. Jak zapewnia pan Jan, i co potwierdza certyfikat, ochrona pasieki przed szkodnikami i chorobami opiera się w oparciu o metody ekologiczne i środki naturalne.

Pasieka Państwa Radomskich jest jedną z nielicznych certyfikowanych pasiek ekologicznych w Polsce.Oprócz znakomitego miodu w ofercie znajdują się także pszczele leki: propolis i pierzga.

Polecamy film:

Polecamy także nasz artykuł na temat walorów zdrowotnych ekologicznego miodu: Miód BIO – słodkie zdrowie

a także receptury na kosmetyki naturalne z wykorzystaniem miodu:


Miodowa maseczka z twarogiem

Propolis – naturalny antybiotyk

O mleczku pszczelim


Filmiki, w których Grzegorz Łapanowski odwiedza wybrane gospodarstwa i przetwórnie ekologiczne w Polsce realizowane są w ramach ministerialnej kampanii „Żywność ekologiczna – gwarancja dobrego smaku”, o której pisaliśmy w artykule: Ruszyła Ogólnopolska Kampania Promocyjna Żywności Ekologicznej . W ramach kampanii działa fanpage na Facebooku, profil na YouToube oraz blog internetowy prowadzony przez dietetyka: http://gwarancja-dobrego-smaku.blogspot.com/