Francuski rynek żywności eko rośnie w dwucyfrowym tempie

 

10% – o tyle zwiększył się rynek żywności BIO we Francji pomiędzy 2013 a 2014 rokiem. Jego wartość przekracza 5 mld Euro informuje Agence BIO, francuska organizacja monitorująca rynek ekoproduktów. 

Najbardziej dynamiczny wzrost odnotowywany jest w dużych sklepach i marketach (obroty rzędu 2 mld Euro), ale pozytywne sygnały zgłaszają także specjalistyczne sklepy z ekożywnością i podmioty zajmujące się sprzedażą bezpośrednią. Wyniki ankiet konsumenckich wskazują na to, że aż 9 na 10 Francuzów sięga okazjonalnie po certyfikowane produkty ekologiczne a 6 na 10 robi to przynajmniej raz w miesiącu.

Średnio na ekożywność Francuz wydaje 75 Euro. We Francji systematycznie, ale są to liczby znacznie mniejsze niż te odzwierciedlające rozwój rynku, zwiększa się także areał gospodarstw objętych ekologiczną certyfikacją. Obecnie jest to 11 mln ha a na przełomie lat 2013-2014 zanotowano wzrost o 4%.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Wartość polskiego rynku ekożywności (w cenach detalicznych) szacowana jest na 770 mln zł, eksperci szacują, że po 2017 r. może przekroczyć 1 mld. Produkty z ekocertyfikatem sprzedaje obecnie ok 700-750 specjalistycznych ekosklepów, ale coraz łatwiej dostępne stają się one także w tradycyjnych sklepach spożywczych, sieciach handlowych oraz Internecie.

Śledź bieżące informacje z rynku ekożywności: BIO HANDEL

 

Brak postów do wyświetlenia