Francuscy wirtuozi czekolady wybierają BIO

Mająca długie tradycje, słynna fabryka czekolady rodziny Bonnat przestawiła się na produkcję ekologiczną 17 lat temu. Przez długi czas smakosze twierdzili, że czekolada BIO nie tylko gorzej wyglądała, ale też smakowała. Teraz zmieniają zdanie. Chodzi nie tylko o smak, ale także o kwestie etyczne.

Rodzina Bonnat współpracuje z 35 dostawcami kakao z Peru i Wenezueli. Odpowiadają oni za dostawy 220 ton ziaren. Uprawy objęte są nie tylko certyfikacją ekologiczną, ale także sprawiedliwego handlu (Fair Trade). Bonnat Chocolatier wytwarza czekoladki, pralinki i „tradycyjne” czekolady.

– Certyfikowane uprawy ziarna kakao stanowią około 20% światowej produkcji, ale tylko 2% produkowanych czekolad wytwarzanych jest ekologicznie i sprzedawanych jako produkty BIO. Światowy system produkcji czekolady opanowany jest przez duże koncerny, dla których wysoka jakość wcale nie jest priorytetem – twierdzi Stephane Bonnat. –Paradoksem jest to, że kraje, w których znajdują się plantacje kakao, nie produkują czekolady – dodaje.

Na rynku ekologicznej czekolady rodzina Bonnat to pionierzy – w ich ślady idzie coraz więcej, i to nie tylko francuskich, firm.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Przeczytaj jak powstaje ekologiczna czekolada w Polsce…

Źródło: The Independent

 


 

Jeśli chcą być Państwo na bieżąco z aktualnościami i artykułami zamieszczanymi na https://biokurier.pl zapraszamy do skubskrypcji newslettera (po lewej stronie u dołu)!
Raz w tygodniu dostarczamy porcji świeżych informacji!

 


 

{jcomments on}
Nowe trendy na rynku ekologicznym ? to temat konferencji organizowanej przez redakcję Biokuriera w ramach najbliższej edycji (15-17 października) Targów Natura Food w Łodzi. Nasi prelegenci przybliżą słuchaczom tematy sprawiedliwego handlu, naturalnej kosmetyki, eko tekstyliów, ekoproduktów dla dzieci. Handlowcy będą mieli okazję dowiedzieć się jak włączyć się w ogólnopolskie kampanie dotyczące zdrowego odżywiania.

Brak postów do wyświetlenia