Francja. Lekarze prezentują poradnik o żywności ekologicznej

 co zwracać uwagę podczas zakupów? Dlaczego warto sięgnąć po żywność ekologiczną? – to tylko niektóre z odpowiedzi, które francuskojęzyczni konsumenci znaleźć mogą w przewodniku wydanym przez Association Santé Environnement de France, które lekarzy i specjalistów w zakresie zdrowego stylu życia.

 

Publikacja zatytułowana została „Zielony mini przewodnik po BIO odżywianiu” (Le petit guide vert de la Bio Alimentation).

Dokonanie prawidłowego wyboru produktów spożywczych jest ważne gdyż coraz więcej badań naukowych potwierdza związek pomiędzy naszym sposobem odżywiania się a zdrowiem.

 

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     
  – W codziennej pracy coraz częściej spotykamy się z pytaniami o wartość odżywczą gotowych produktów sprzedawanych w sklepie (tzw. convieniece) oraz żywności ekologicznej i lokalnej. Pacjenci chcą wiedzieć jaka jest różnica a przeglądając różnego rodzaju strony internetowe czy poradniki można natrafić na sprzeczne informacje. Dlatego postanowiliśmy przygotować publikację opracowaną przez zespół lekarzy – wyjaśnia dr Pierre Souvet , prezes Association Santé Environnement de France.

Członkami tej organizacji 2500 lekarzy.

Publikacja zawiera 16 stron. Podzielona została na 5 części:

 

  • Zanim zasiądziesz do jedzenia
  • Przy stole. Dla zdrowia Twojego i Planety
  • Po jedzeniu. Co z odpadkami
  • 3 pytania do lekarzy ASEF
  • Książki o żywności


Publikację można ją pobrać w formie PDF ze strony Stowarzyszenia
(dostępna jest w języku francuskim).

Sprawdź informacje na temat: badania naukowe na temat żywności ekologicznej

źródło: oneco.biofach.com

 

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym

Brak postów do wyświetlenia