Francja. Dynamiczny rozwój rynku żywności ekologicznej

Rynek żywności ekologicznej we Francji rozwija się bardzo dynamicznie. Rośnie liczba rolników ekologicznych, producentów i przetwórców, a także obroty w branży.

 

Przybywa rolników i upraw

Nad Sekwaną w 2013 roku zanotowano aż 9% wzrost powierzchni uprawianej metodami ekologicznymi. Włączając w to 130 tys. hektarów w fazie konwersji, uzyskano 1,06 miliona hektarów upraw ekologicznych, co daje taki poziom, jak w Niemczech. Liczba rolników ekologicznych wzrosła do 25,500 a producentów i przetwórców do 12,400. Do maja 2014 roku rolników było o kolejny tysiąc więcej, a tereny uprawne wzrosły do ponad 1 miliona i 100 tys. hektarów.

…a obroty rosną

 

Wzrosły także obroty w branży i to aż do 4,56 miliarda euro, w tym 172 miliony w cateringu (restauracje, szpitale, szkoły i inne placówki). Obroty zostały podwojone w ciągu zaledwie pięciu lat pomiędzy 2007 a 2012 rokiem, a jednak udział żywności ekologicznej w całym rynku to wciąż zaledwie 2,5%. Powodem może być to, że po roku dwutysięcznym wskaźniki wzrostu były raczej niskie. W USA czy Niemczech wskaźnik ten wynosi 4%.

Najpopularniejsze grupy żywności w jakości ekologicznej we Francji to jaja (15% udziału w całościowym rynku jaj) i mleko (11% udziału).

Francuskich wystawców nie zabraknie na kolejnej edycji  Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej BioFach, które odbędą się w dniach 11-14 lutego w Norymberdze.

CO: BioFach Trade Fair for Organic Food

GDZIE: w Norymberdze (Exhibition Centre Nuremberg)

KIEDY: od 11 do 14 lutego 2015 roku