Francja: 20% żywności ekologicznej w szpitalu

W maleńkim Lannemezan w Pirenejach francuskich kuchnia przyszpitalna zapewnia dobrej jakości żywność samemu szpitalowi i okolicznym szkołom. Współpraca z lokalnymi rolnikami ekologicznymi daje gwarancję ciągłych dostaw świeżych produktów.

W tej chwili udział produktów ekologicznych to 20%, a ma zwiększyć się do około 30%. Codziennie wydawanych jest 3 tysiące posiłków a roczny budżet stołówki to ok. 1,5 miliona euro.

Celem jaki stawiają sobie kucharze i dietetycy jest ograniczenie spożycia białka zwierzęcego,  kuchnia jest też w trakcie budowy własnego punktu produkcji makaronu.

Szpital psychiatryczny w Lannemezan to placówka nowoczesna i wyjątkowa także pod innymi względami. Pacjenci już dawno mieli tam zajęcia z tańca, warsztaty teatralne, hodowali jelenie i bażanty. Jest tam też oddział geriatryczny, chirurgia i rehabilitacja.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Przeczytaj też: Police. Żywność ekologiczna w szkolnych stołówkach

źródło: oneco.biofach.com

Brak postów do wyświetlenia