Festiwal Smaku 2012 – tam gdzie jedzenie naprawdę smakuje

{readmorelink}więcej{readmorelink}

Pieczone ziemniaki z poznański gzikiem podane na świeżym liściu kapusty, do popicia zimny bezalkoholowy podpiwek kujawski, a także smakowite i różnorodne sery, ryby, wędliny oraz przetwory, miody i najróżniejsze procentowe trunki zwabiły do na Festiwal Smaku 2012 do Gruczna smakoszy z całej Polski i nie tylko. Z pewnością każdy z przybyłych znalazł coś wyjątkowego dla siebie..

Wśród wystawców Festiwalu Smaku z produktami tradycyjnymi i regionalnymi nie brakowało wytwórców produktów rolnictwa ekologicznego, które cieszyły się dużym zainteresowaniem wśród kupujących.

W alei miodów można było samodzielnie odwirować miód, a następnie go zakupić. Bogactwo i różnorodność miodowych smaków i wyrobów była ogromna. Nas urzekły orzechy z miodzie, wyglądem i smakiem.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Festiwal Smaku okiem Biokuriera: Zobacz galerię zdjęć z alei miodów

Obok alei miodowej swoje stanowiska miały wina i sery. Tych ostatnich było najwięcej i cieszyły się dużym uznaniem klientów. Można było skosztować serów krowich, kozich a także owczych, tych długo i krótko leżakujących. Smak i aromat był wyczuwalny z oddali. Na większości stoisk dominowały sery z gospodarstw ekologicznych, czyli przygotowane z najlepszego mleka.

Na wielu stosikach można było posmakować najróżniejszych chlebów, m.in. na zakwasie, wieloziarnistych, a także świeżo pieczonych na festiwalu w mobilnej piekarni. Do takiego pachnącego chleba można było zakupić tradycyjnie wyrabiane wędliny i kiełbasy, także te z certyfikatem ekologicznym.

Marzący o „zabraniu smaków festiwalowych” do domu, nie byli zawiedzeni mogli wybierać z dużej gamy najróżniejszych przetworów owocowo-warzywnych, dżemów, konfitur, kompotów oraz mocniejszych trunków, m.in. z ciekawej oferty nalewek i win.

Obejrzyj galerie zdjęć:

Dużym zainteresowaniem klientów cieszyły się stosika z olejami tłoczonymi na zimno, litewskie stoiska z ziołami, stosika Slow Food, a także z regionalnym napojem z Kujaw – podpiwkiem kujawskim, który w te upalne dni doskonale gasił pragnienie.

Poniżej przedstawiamy laureatów Festiwalu Smaku 2012:

Grand Prix – Teresa Biniewska z Suwałk za sękacz

Przetwory mięsne i wędliny
– szynka wędzona Anny i Jana Filipskich ze Słończa

Przetwory warzywne i owocowe
– syrop z kwiatów czarnego bzu Iwony Pyry z Sadek

Przetwory z ryb
– karp wędzony Zofii Bruskiej z Nakła

Przetwory z mleka
– zdrębny ser Laszczewi Fundacji „Bure Misie” z Nowego Klincza

Potrawy
– żur staropolski – GS Świecie
Produkty piekarskie i cukiernicze
– chleb serwatkowy piekarni Kurpiowskiej z Łysego.

Zwycięzcom i wyróżnionym gratulujemy!
A nasza redakcja już zastanawia się jaki nowy ekologiczny smak pojawi się na przyszłorocznym Festiwalu Smaku w Grucznie.

Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Brak postów do wyświetlenia