Dojrzewające, twarogowe, z dodatkami… Sery zagrodowe to główny temat organizowanego po raz 4 w Lidzbarku Festiwalu. Będzie można ich spróbować a także dowiedzieć się jak powstają.
Festiwal „Czas na ser” odbywa się w Lidzbarku Warmińskim na przedzamczu i dziedzińcu Hotelu KRASICKI. Jak czytamy na stronie internetowej organizatorów: Pierwszy dzień (czyli 13 czerwca dop. red.) przeznaczony jest dla producentów i osób głębiej zainteresowanych serowarstwem farmerskim i jego problemami. W ramach seminarium planowane są wystąpienia prelegentów z Francji i Polski, przedstawiciela nadzoru weterynaryjnego, przekazane będą informacje z prac Europejskiej Sieci Serowarów Farmerskich i Rzemieślniczych, organizacji reprezentującej interesy małych producentów w Europie i wspierającej merytorycznie festiwal w Lidzbarku.
Seminarium zakończy się warsztatem smaku z paletą unikatowych serów europejskich „Sery Europy”.
Kolejne dwa dni (14 i 15 czerwca) to gratka dla turystów i gości. Na otwartym kiermaszu zakupić będzie można całą gamę farmerskich serów z Polski, ale także z Francji.W tym roku, po raz pierwszy na Festiwalu „Czas na ser” pojawią się wystawcy z Litwy.
Program festiwalu można pobrać na stronie internetowej wydarzenia: program
Co: Festiwal „Czas na ser”
Gdzie: Lidzbark Warmiński
Kiedy: 13-15 czerwca 2014
Polecamy relację Adama Turowca z ubiegłorocznej edycji festiwalu: III Festiwal Serów Farmerskich i Tradycyjnych w Lidzbarku Warmińskim – czy to już Czas na (Ekologiczny) Ser?