Fasola z pomidorami


Składniki dla 4 osób:

Szklanka fasoli białej lub kolorowej BIO
200 g pomidorów BIO
4 płaskie łyżki smalcu lub masła BIO
2 płaskie łyżki mąki pszennej BIO
1 średnia cebula BIO
Pół łyżeczki soli
1 łyżka płaska cukru
1 liść laurowy
5 ziaren ziela angielskiego

sposób przygotowania:

Fasolę namoczyć i ugotować do miękkości. Osobno udusić pomidory, przetrzeć przez sito i wymieszać z fasolą. Zrobić zasmażkę ze smalcu lub z masła i mąki, dodać posiekaną cebulę, podsmażyć i rozprowadzić wywarem z fasoli. Wszystko razem wymieszać, posolić, dodać liść laurowy, ziele angielskie i cukier. Całość zagotować. Fasola nie powinna być zbyt rzadka, dlatego gdy wody jest zbyt dużo, lepiej część odlać, aby sos był gęsty. Zamiast liścia laurowego i ziela angielskiego można w sezonie dodać posiekany koper i pietruszkę.

Smacznego!
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     
 

 


Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! redakcja@biokurier.pl

 


Chcesz wiedzieć jakie przepisy pojawiają się na naszej stronie? Zapisz się na newsletter (w dolnym lewym rogu)

Klikając na poniższe TAGI otrzymasz przepisy i informacje na temat danego produktu!

Brak postów do wyświetlenia