Dziś w Akademii Kulinarnej Biokuriera skupiamy się na najpopularniejszej w Polsce fasoli białej i najpowszechniejszej latem w naszej kuchni fasolce szparagowej.
Przechowywanie:
W ciemnym, chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnym opakowaniu, bo zwłaszcza biała odmiana łatwo chłonie obce zapachy.
Fasola szparagowa może być przechowywana w temperaturze 8-10 stopni C, przy wilgotności powietrza 85-90% nawet 5-7 dni.
Przygotowanie:
Namaczamy nasiona w wodzie na 12 godzin tak, aby linia wody była 3-4 cm ponad nimi, później gotujemy w tej samej wodzie (zawiera cenne składniki wypłukane z nasion), lekko osolonej. Przybliżony czas gotowania to 60-90 minut.
Fasola – Wartości odżywcze w 100 g:
Wartość energetyczna |
|
144 kcal biała gotowana |
343 kcal biała Jaś |
88 kcal biała konserwowa |
97 kcal szparagowa |
Białko |
|
8,6 |
21,2 |
3,6 |
2,9 |
Węglowodany |
|
25,4 |
62,3 |
17,2 |
10,3 |
Tłuszcze |
|
0,9 |
1,7 |
0,1 |
6,9 |
Gluten |
|
nie zawiera |
nie zawiera |
nie zawiera |
nie zawiera |
IG (indeks glikemiczny) |
|
35 |
|
|
71 |
Zastosowanie:
Na kiełki, do zup i na bazę pasztetów nadaje się delikatna fasola mung. Bez białej nie wyobrażamy sobie fasolki po bretońsku. Przykładowe przepisy można znaleźć w naszym dziale z eko przepisami
W naszym dziale z eko przepisami znaleźć można przepisy na potrawy z fasoli BIO
Przeczytaj także: Eko fasola w Twojej kuchni
Warto wiedzieć, że smaczne dania można przyrządzić z fasolki adzuki, Canellini, fasoli czarnej, czerwonej Kidney.
oprac. Małgorzata Górska
fot. Eko Media
Zachęcamy do przysyłania nam Własnych przepisów!
144 kcal biała gotowana |
343 kcal biała Jaś |
88 kcal biała konserwowa |
97 kcal szparagowa |
8,6 |
21,2 |
3,6 |
2,9 |
25,4 |
62,3 |
17,2 |
10,3 |
0,9 |
1,7 |
0,1 |
6,9 |
nie zawiera |
nie zawiera |
nie zawiera |
nie zawiera |
35 |
|
|
71 |