Miłośnicy kawy łączcie się! W dniach 13-15 maja wszyscy, którzy kochają „małą czarną” mogą pomóc w ustanowieniu rekordu liczby wypitych filiżanek kawy Fairtrade. W ten sposób okazana zostanie solidarność z rolnikami z krajów Globalnego Południa, którzy zmagają się ze skutkami zmian klimatu.
A problem jest bardzo poważny. Kawowce są bowiem bardzo wrażliwe na zmiany temperatury. W wyniku zwiększenia poziomu opadów deszczu, wilgotności i temperatury powietrza rolnicy zmuszeni byli wyciąć hektary drzew. Epidemia rdzy kawowej dotknęła ponad połowę gospodarstw w Hondurasie, powodując spadek krajowej produkcji kawy o 38%.
Przedsiębiorcy borykają się z coraz większymi problemami finansowymi. – My, producenci, jesteśmy pierwszym ogniwem łańcucha oplatającego całą ziemię. To my najdotkliwiej odczuwamy skutki zmian klimatu i dźwigamy na swoich barkach ich ciężar, przy znikomej pomocy z zewnątrz. To po prostu niesprawiedliwe – mówi Bayardo Betanco, rolnik zrzeszony w spółdzielni producentów kawy Fairtrade PRODECOOP z Nikaragui.
Fairtrade zapewnia rolnikom dostęp do specjalistycznej wiedzy, porad i funduszy. Dodatkowe środki pomagają im zmodernizować gospodarstwo i wziąć udział w szkoleniach podnoszących ich kwalifikacje.
Akcja World Fairtrade Challenge to sposób na okazanie wsparcia i zrozumienia dla rolników uprawiających kawę. Próba ustanowienia rekordu ma być dla nich sygnałem, że świat wspiera ich działania i popiera pracę Fairtrade.
Ciekawostki dla miłośników kawy
– 80% światowej kawy jest produkowane przez 25 milionów drobnych rolników, których gospodarstwa nie przekraczają 10 hektarów.
– W systemie Fairtrade zrzeszonych jest ponad 730 000 drobnych producentów kawy z 30 krajów świata.
– Za sprzedaż kawy Fairtrade rolnicy otrzymali dotychczas łączną premię Fairtrade w wysokości 44 milionów euro, które to pieniądze zostały zainwestowane w rozwój gospodarstw i projekty na rzecz poprawy jakości życia społeczności lokalnych.
– Wobec braku perspektyw na poprawę sytuacji część z rolników uprawiających kawę podejmuje trudną decyzję o opuszczeniu gospodarstw i poszukiwaniu innych możliwości zarobkowania. Decyzja ta powoduje osłabienie łańcucha dostaw kawy i często ma katastrofalne skutki dla rodzin rolników i lokalnych społeczności.
– Więcej wypitej kawy Fairtrade oznacza dla rolników wyższą zapłatę za zbiory, dodatkowe środki na walkę ze zmianami klimatu i szansę na poprawę jakości ziaren, z których powstaje nasz ulubiony napój.
Materiały prasowe: Koalicja Sprawiedliwego Handlu, Fairtrade Polska
Oprac. Agnieszka Gotówka