Ekonisza – lokalna i ekologiczna żywność z dostawą do domu

[tekst sponsorowany]


 Sprawne dostarczanie polskich, lokalnych, ekologicznych produktów to zadanie jakie postawili przed sobą twórcy sklepu Ekonisza.pl . Realizują je z pasją już pół roku.

O założeniach i sposobie działania sklepu rozmawiamy z Martą Rzeczkowską, założycielką Ekoniszy.


Biokurier: Jakie są podstawowe założenia, które przyjęli Państwo otwierając sklep?

Marta Rzeczkowska: Naszym celem było stworzenie miejsca, w którym można kupić niezbędne ekologiczne produkty spożywcze, aby  był to tzw. one-stop shop a więc sklep, w którym można kupić świeże warzywa i owoce i jednocześnie pieczywo, nabiał, kasze, mąki, oleje i dużo innych produktów, które na co dzień używamy w kuchni. Zależało nam na zbudowaniu oferty w oparciu o produkty polskie, ponieważ chcemy wspierać polskich rolników i producentów ekologicznej żywności. Kupując od nich produkty zwiększamy popyt na polskie surowce ekologiczne i tym samym utwierdzamy rolników w przekonaniu, że warto by przestawiali swoje gospodarstwa na ekologiczny sposób gospodarowania. Dzięki temu podaż produktów ekologicznych będzie się zwiększać a ich ceny będą  niższe.

Dlatego w ofercie sklepu www.ekonisza.pl prawie nie ma produktów pochodzących z importu. Dla przykładu – nie proponujemy naszym klientom niemieckich jogurtów, serów, dżemów, importowanych warzyw i owoców  itp. bo te wolimy kupować u lokalnych, polskich producentów. Czasami sięgamy po produkty, które nie pochodzą z Polski, ale są to tylko takie, których produkcja w Polsce jest nieopłacalna lub niemożliwa z powodów klimatycznych, a bez których nasza kuchnia byłaby uboższa np. ryż, oliwa z oliwek, cukier trzcinowy, niektóre kasze, przyprawy czy suszone owoce. Czasami są to również produkty, których wytworzenia nie podjął się żaden polski producent lub są niestety niskiej jakości.

Biokurier: W jaki sposób skomponowana została oferta sklepu?

MR: W sklepie ekonisza.pl umieszczamy tylko produkty, co do których sami jesteśmy przekonani, że są to produkty  – nie tylko z certyfikatem ekologicznym –  ale jednocześnie zdrowe,  wytworzone tylko z kilku składników, bez tłuszczy trans, zbędnego cukru, lecytyny sojowej, wytwarzane w sposób tradycyjny. Bo przecież cukier nie stanie się zdrowszy tylko dlatego, że ma pochodzenie ekologiczne. Ze smutkiem obserwujemy, że na półkach sklepów z żywnością ekologiczną pojawia się niestety coraz więcej produktów wysoko przetworzonych. Są one wprawdzie wyprodukowane ze składników ekologicznych, ale w swej istocie są produktami, które ze zdrową żywnością mają coraz mniej wspólnego. W sklepie ekonisza.pl proponujemy Klientom produkty naturalne, nie poddane wielu procesom technologicznym.


I jeszcze jedna uwaga –  w sklepie umieszczamy  produkty, które są smaczne, a wiemy, że w przypadku produktów ekologicznych nie zawsze idzie to w parze.

Przy okazji chciałabym również  dodać, że jako nieliczni spośród internetowych sklepów z żywnością ekologiczną posiadamy certyfikat ekologiczny wydany przez jednostkę kontrolującą AGROBIOTEST. Certyfikat jest dla Klienta gwarancją, że produkty ekologiczne, które sprzedajemy, są nimi nie tylko z nazwy.

Biokurier: Jak szeroka jest oferta sklepu, czy wszystkie towary dostępne są on line?


MR: W sklepie ekonisza.pl można zrobić zakupy, które  zawierają wszystkie niezbędne produkty codziennego jadłospisu, również świeże. Wśród nich jest m.in. pieczywo, nabiał, sery, wędliny, drób  a ponadto kasze, makarony, soki, herbaty, kawa itp. Ale główny trzon naszej oferty stanowią świeże warzywa i owoce oraz zioła kupowane od polskich rolników ekologicznych.  Mamy ich szeroki wybór. Poza tym na „półki sklepowe” dokładamy te produkty, o które pytają Klienci. Tak więc wspólnie z nimi tworzymy naszą ofertę.

Biokurier: Ile (orientacyjnie) produktów mają Państwo w ofercie?

MR: Na „półkach” w sklepie ekonisza.pl umieściliśmy ok. 400 produktów. Ta liczba się zmienia w zależności od pory roku, ponieważ warzywa i owoce, które sprzedajemy są sezonowe – jesienią  jest ich zdecydowanie więcej niż zimą czy wiosną.

Moim zdaniem czterysta  pozycji – to dużo, biorąc pod uwagę fakt, że są to produkty „pierwszej potrzeby” w kuchni  i jednocześnie mało w porównaniu do internetowych super- czy hipermarketów z żywnością ekologiczną.  Naszym celem  jednak było stworzenie  w sklepie ekonisza.pl  „kameralnej atmosfery”,  aby  Klient czuł się  jak w małym osiedlowym sklepie, w którym łatwo i szybko (bo nie ma nigdy kolejek 🙂 ) robi się zakupy. Mam nadzieję, że to się nam udało. 

Wiedząc, że robienie zakupów w sklepie internetowym jest obciążone, mimo wielu zalet, pewnymi wadami np. nie można produktu dotknąć, powąchać chcieliśmy pomóc naszym Klientom w zakupach i dlatego pokazujemy je również bez opakowań, by można było zobaczyć ich strukturę, kolor czy konsystencję. W sklepie stacjonarnym klient nie zajrzy do słoika – w ekonisza.pl może to zrobić.

Biokurier: Jak opisałaby Pani swoich klientów / klientki?

MR: Z naszych doświadczeń wynika, że żywnością ekologiczną interesują się klienci w każdym wieku i są to nie tylko kobiety, ale coraz więcej mężczyzn. Wśród nich są osoby, które prowadzą zdrowy tryb życia, dla których ważne jest skąd pochodzi żywność, jak jest wytwarzana i z jakich składników. Naszymi klientami są również rodziny z małymi dziećmi, które mają świadomość, że zwłaszcza dla dzieci żywność „z chemiczną wkładką” jest szczególnie niebezpieczna. Poza tym są to osoby poszukujące zdrowej żywności z konieczności, z powodu problemów zdrowotnych.

Dziękuję za rozmowę.
Rozmawiał: Karol Przybylak