Składniki:
Sposób przygotowania:
Cieciorkę wypłukać i namoczyć, najlepiej na całą noc, w odpowiedniej ilości wody (tj. 1:3, np. 1 szklanka cieciorki : 3 szklanki wody). Odlać wodę i gotować w świeżej ze szczyptą soli przez ok. 70 minut. Następnie odlać wodę i rozdrobnić cieciorkę blenderem (lub za pomocą innego urządzenia), dodać: masło sezamowe, rozdrobnione ząbki czosnku, sok z cytryny, drobno pokrojoną natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. W trakcie łączenia składników, jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy trochę przegotowanej wody.
W ramach urozmaicenia smaku można dodać do połowy masy pasztetowej dwa małe (wcześniej umyte, obrane ze skórki i pokrojone drobno) pomidory bio.
Pasta powstała z powyższych proporcji starcza na zapełnienie 6-7 słoiczków o pojemności 170-180g. Tak przygotowany pasztet (hummus), nakładany jeszcze ciepły do słoiczków, może być przechowywany od 7-10 dni w lodówce (czy dłużej?- nie wiem – ponieważ wyrabiana przeze mnie partia zwykle znika po 4 dniach)
Pasztet jest bardzo smaczny, pożywny i ma dużo wartości odżywczych (warto wspomnieć, iż cieciorka zawiera znacznie więcej żelaza niż inne fasole). Idealnie nadaje się jako smarowidło na chleb tradycyjnie wypiekany w towarzystwie plastrów pomidora i kiszonego ogórka.
Pastę (rozrzedzając konsystencję) można też traktować jako zdrowy dip do pokrojonych ekologicznych warzyw lub jako nadzienie do gryczanych naleśników.
***
***
Podziel się z nami przepisem kulinarnym z produktów ekologicznych! Nasz adres: redakcja@biokurier.pl
Co miesiąc losujemy nagrodę niespodziankę!
Czy wiesz że…
Klikając na poniższe TAGI można uzyskać spis potraw z wykorzystaniem danego produktu oraz informacje na jego temat!