Teraz czytasz...
Ekologiczność ważnym kryterium wyboru żywności. Dobre prognozy dla BIO
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Ekologiczność ważnym kryterium wyboru żywności. Dobre prognozy dla BIO

Pochodzenie produktu, smak i ekologiczność – to trzy najważniejsze kryteria, którymi kierują się Polacy podczas zakupów, przy czym pochodzenie ma aż 80% wskazań – wynika z analizy przeprowadzonej przez Polską Grupę Supermarketów.

W wypowiedzi dla ISBHandel, Przemysław Gaszewski, dyrektor handlowy PGS zwraca uwagę, że pochodzenie produktu ma dla coraz większej grupy konsumentów zdecydowanie większe znaczenie niż cena.

Konsumenci coraz staranniej i częściej czytają etykiety i sprawdzają skład kupowanej żywności. Ta wyższa świadomość to jeden z czynników napędzających rosnącą sprzedaż żywności ekologicznej. Według Przemysława Gaszewskiego, rynek ten wciąż jest niszowy, a jego pełny rozwój może nastąpić za 5-10 lat.

Zobacz także

Amarantus ekspandowany

Pełna informacja o raporcie na stronach ISBHandel

W tej chwili w Polsce rynek żywności ekologicznej z cerytifikatem (z pominięciem produktów klasyfikowanych jako „zdrowe”, „naturalne” etc) to ok. 0,3% całego rynku spożywczego. W kraju działa ok. 800 specjalistycznych sklepów (jest dużo otwarć, ale także zamknięć), systematycznie poszerzają się „ekopółki” w supermarketach a takżę tradycyjcnych sklepach spożywczych i sieciach typu convenience. Przybywa także wydarzeń targowych skupiających się na tego typu żywności, a największe wydarzenia „ogólnospożywcze” coraz chętniej otwierają się na wystawców oferujących produkty BIO. Dla ich potrzeb przygotowywane są specjalne strefy oraz program wydarzeń dodatkowych.

oprac. Karol Przybylak

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.