Ekologiczne warzywa i owoce coraz popularniejsze w USA

Warzywa i owoce ekologiczne sprzedają się coraz lepiej na amerykańskim rynku. W 2010 wzrost sprzedaży wyniósł 10% podaje Amerykański Departament Rolnictwa (USDA).

Ekologiczne warzywa i owoce w jakości stanowią 12% wszystkich owoców i warzyw sprzedawanych na amerykańskim rynku. Według obliczeń Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA) wartość sprzedaży warzyw i owoców ekologicznych wyniosła 10,6 miliarda $, co oznacza 10% wzrost w stosunku do poprzedniego roku.

Warzywa i owoce to kategoria produktów ekologicznych, której sprzedaż wzrasta w USA najszybciej. Jej udział w całkowitej sprzedaży żywności eko to: 39,7%.

 

ały rynek żywności ekologicznej za oceanem zwiększył się w ubiegłym roku o 8% (jego wartość, według obliczeń Organic Trade Association (OTA) wynosi 28.6 miliarda $).


Sprawdź owoce ekologiczne i warzywa ekologiczne na Biokurier.pl

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Sprawdź także: Jak gotować warzywa ekologiczne?

Źródło: oneco.biofach.com



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym

Brak postów do wyświetlenia