Teraz czytasz...
Ekologiczne tofu
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
NaturaFood & BeEco | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
NaturaFood & BeEco | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Ekologiczne tofu

Przyrządzanie tofu należy zacząć od przygotowania mleka sojowego.

Jak zrobić mleko sojowe?

Zalewamy ziarna soi wodą i pozostawiamy na jeden dzień. Następnie dokładnie płuczemy ziarna soi (np. na durszlaku). Potem wsypujemy ziarna soi do miksera i dolewamy wody, tak aby po zmiksowaniu wytworzyła się papka przypominająca konsystencją serek homogenizowany (proporcja około 2,5 l wody do 250 gram soi). Następnie gotujemy wodę (dla wymienionych wcześniej proporcji będzie to ok. 5 l). Powstałą papkę wlewamy do wrzątku. Zrobi się piana, gdy zacznie iść do góry, dolewamy trochę zimnej wody by opadła (powtórzy się to kilka razy).

 

W międzyczasie wyciskamy sok z 4-5 cytryn. Następnie papkę przesączamy przez przygotowany wcześniej garnek z gazą tak, aby się nie poparzyć. Płyn, który pozostanie pod gazą to mleko sojowe.

 

Przyrządzamy Tofu

Proces przygotowywania tofu niewiele różni się od przygotowywania zwykłego sera. Aby zrobić tofu, mleko sojowe przelewamy z powrotem do garnka i gotujemy. W czasie gdy mleko się gotuje wyciskamy sok z cytryny (4-5) – będzie on pełnił rolę podpuszczki i sprawi, że mleko się zetnie. Gdy mleko się zważy znów przelewamy przez gazę. Na gazie pozostanie nam tofu. Ściskamy i wykręcamy gazę – aby odsączyć nasze tofu.

 

 


Podziel się z nami przepisem kulinarnym z produktów ekologicznych! Nasz adres: redakcja@biokurier.pl

Co miesiąc losujemy nagrodę niespodziankę!


 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.