Soki kwaszone z marchwi to, soki które uzyskuje się z surowych warzyw poprzez wykorzystanie fermentacji mlekowej. Do tej pory nie było takiego produktu na polskim rynku.
– Swoje specyficzne cechy organoleptyczne (smak, aromat, konsystencję, strukturę, wygląd) oraz okres trwałości i bezpieczeństwo higieniczne soki zawdzięczają procesom prowadzonym przez mikroorganizmy. Witaminy oraz sole mineralne zawarte w warzywach są lepiej przyswajane poprzez spożywanie soków kwaszonych.
Picie soków kwaszonych korzystnie wpływają na układ mikroflory jelitowej człowieka, stymulują system immunologiczny, zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory jelita, zmniejsza częstotliwość i skraca czas trwania biegunek – przekonuje Tadeusz Szynkiewicz z firmy Biofood, która jest producentem ekologicznych soków warzywnych i owocowych. Jednym z podstawowych założeń firmy jest nie stosowanie koncentratów.
Obecnie wzrasta zainteresowanie produktami kwaszonymi, które mogą modyfikować mikroflorę przewodu pokarmowego bez konieczności stosowania środków farmakologicznych zawierających te bakterie.
Jak przekonuje Tadeusz Szynkiewicz, zachowując wszystkie walory soków kwaszonych, smak kwaszonego soku z marchwi jest zbliżony do smaku soku ze świeżej marchwi.
A co możemy znaleźć w marchwi, czyli jaka jest jej wartość odżywcza? 100 g jadalnej części marchwi to około 34 kcal. Zawiera blisko 90% wody, a ze składników odżywczych: około 7% węglowodanów, 1% białek, 0,2% tłuszczów i około 1% celulozy. Składniki mineralne stanowią przeciętnie około 1%, z czego 28 mg potasu, 45 mg sodu, 35 mg wapnia, 31 mg fosforu, 24 mg siarki, 21 mg magnezu, 0,7 mg żelaza, 0,3 mg manganu, 0,05 mg miedzi, 0,1 mg cynku, 0,002 kobaltu.
Zapraszamy także do lektury artykułu: A może ekologiczne soki kwaszone?
Cena soku kwaszonego z marchwi bio na sklepowej półce powinna wynieść około 5 zł.