Ekologiczne soki kwaszone z marchwi już dostępne

Soki kwaszone z marchwi to, soki które uzyskuje się z surowych warzyw poprzez wykorzystanie fermentacji mlekowej. Do tej pory nie było takiego produktu na polskim rynku.

– Swoje specyficzne cechy organoleptyczne (smak, aromat, konsystencję, strukturę, wygląd) oraz okres trwałości i bezpieczeństwo higieniczne soki zawdzięczają procesom prowadzonym przez mikroorganizmy.  Witaminy oraz sole mineralne zawarte w warzywach są lepiej przyswajane poprzez spożywanie soków kwaszonych.

Picie soków kwaszonych korzystnie wpływają na układ mikroflory jelitowej człowieka, stymulują system immunologiczny, zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory jelita, zmniejsza częstotliwość i skraca czas trwania biegunek – przekonuje Tadeusz Szynkiewicz z firmy Biofood, która jest producentem ekologicznych soków warzywnych i owocowych. Jednym z podstawowych założeń firmy jest nie stosowanie koncentratów.

 

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Obecnie wzrasta zainteresowanie produktami kwaszonymi, które mogą modyfikować mikroflorę przewodu pokarmowego bez konieczności stosowania środków farmakologicznych zawierających te bakterie.

Jak przekonuje Tadeusz Szynkiewicz, zachowując wszystkie walory soków kwaszonych, smak kwaszonego soku z marchwi jest zbliżony do smaku soku ze świeżej marchwi.

A co możemy znaleźć w marchwi, czyli jaka jest jej wartość odżywcza? 100 g jadalnej części marchwi to około 34 kcal. Zawiera blisko 90% wody, a ze składników odżywczych: około 7% węglowodanów, 1% białek, 0,2% tłuszczów i około 1% celulozy. Składniki mineralne stanowią przeciętnie około 1%, z czego 28 mg potasu, 45 mg sodu, 35 mg wapnia, 31 mg fosforu, 24 mg siarki, 21 mg magnezu, 0,7 mg żelaza, 0,3 mg manganu, 0,05 mg miedzi, 0,1 mg cynku, 0,002 kobaltu.

Zapraszamy także do lektury artykułu: A może ekologiczne soki kwaszone?

Z witamin marchew najwięcej zawiera karotenu, czyli prowitaminy A. Odmiany ciemnopomarańczowe zawierają około 8,1 mg karotenu, a marchew żółtawa – pięć razy mniej. Zawiera także witaminę E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, witaminę C, a ponadto inozytol, kwas jabłkowy oraz pektyny.

 

– Na szczególną uwagę zasługuje wysoka zawartość karotenu, korzystnie wpływającego na nasz wzrok, wzmacniającego odporność naszego organizmu i korzystnie wpływającego na stan i koloryt naszej skóry, co ma duże znaczenie zwłaszcza latem, gdy się opalamy – podkreśla Tadeusz Szynkiewicz.

Cena soku kwaszonego z marchwi bio na sklepowej półce powinna wynieść około 5 zł.

źródło: BioFood

 
 
Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!

Brak postów do wyświetlenia