Ekologiczne risotto z warzywami

Składniki:

300g ryżu trójkolorowego bio (okrągłego pełnoziarnistego, dzikiego, czerwonego)
2 cebule bio
4 średnie marchewki bio
puszka ciecierzycy bio
puszka kukurydzy bio
puszka pomidorów bez skórki w kawałkach bio
olej słonecznikowy bio
przyprawy bio do smaku: sól morska, pieprz, trawa cytrynowa, ząbek czosnku, szczypta cukru trzcinowego, przyprawa ziołowo-warzywna, papryka ostra i słodka

Sposób przygotowania:

Ryż zalewamy wrzątkiem i gotujemy na średnim ogniu ok. 30 minut. Cebule obieramy, myjemy, kroimy w średnią kostkę; marchew obieramy, myjemy – kroimy w cienkie paski.
Na rozgrzanym oleju słonecznikowym dusimy cebulę; następnie wrzucamy marchewkę, a po kilku minutach całość zalewamy pomidorami w kawałkach, dorzucamy ciecierzycę i kukurydzę. Doprawiamy do smaku wg uznania.
Na koniec dodajemy ryż (po odlaniu wody) i pozostawiamy na wolnym ogniu jeszcze przez chwilę, aby ryż „przetrawił się” z sosem.

Na przygotowanie risotta wystarczy ok. 45 min.

 

Ciecierzycę z puszki można oczywiście zastąpić – wcześniej namoczoną i ugotowaną. Natomiast pomidory – 300 ml przecieru pomidorowego lub w sezonie – kilkoma pomidorami pozbawionymi skórki i pokrojonymi w kawałki.

Skład risotto może się zmieniać w zależności od pory roku, naszych chęci do eksperymentowania, dostępności produktów czy aktualnej zasobności naszej lodówki/spiżarni.

SMACZNEGO!

***

Autorka przepisu pani Agnieszka Szeffler – Grudkowska otrzymuje od redakcji Biokuriera nagrodę niespodziankę w postaci książki “Ekologiczne Ziarna Zbóż. Pokarm, lek i kosmetyk”.

Przyślij nam swój przepis! redakcja@biokurier.pl

***

 


Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! redakcja@biokurier.pl

 


Chcesz wiedzieć jakie przepisy pojawiają się na naszej stronie? Zapisz się na newsletter (w dolnym lewym rogu)

Klikając na poniższe TAGI otrzymasz przepisy i informacje na temat danego produktu!