Teraz czytasz...
Pomidory po Prowansalsku (przepis)
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Pomidory po Prowansalsku (przepis)

Składniki dla 4 osób: 8 średnich pomidorów, około 100 g sera koziego, jeżeli nie mamy można użyć mozzarellę lub ser żółty- taki który się dobrze roztopi, 3-4 ząbki czosnku(w zależności od wielkości i upodobania-można użyć więcej), kilka listków pietruszki i bazylii (może też być suszona nać pietruszki lub suszona bazylia), trochę oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego do polania gotowych pomidorów

Sposób przyrządzania: W pomidorach zrobić otwór pozbywając się miąższu, ale nie wszystkiego, najlepiej tylko pestek. Niech ten pomidor nie będzie tylko skórką. Następnie pokroić ser w kosteczki i umieścić go w pomidorach. Posypać czosnkiem w zależności od upodobania, następnie udekorować pietruszką i bazylią. Ułożyć pomidory w naczyniu żaroodpornym i polać oliwą z oliwek lub olejem lnianym. Około 1 łyżki stołowej na pomidora. Następnie włożyć do rozgrzanego wcześniej piekarnika (1800C) na około 30 minut. Jeżeli pomidory są większe należy je pozostawić trochę dłużej w piekarniku, aż zrobią się miękkie. Lżejszą alternatywą są same zapiekane pomidor pokrojone w plastry i posypane: pietruszką, bazylią i czosnkiem oraz skropione oliwą z oliwek lub olejem. Tak przyrządzone pomidory również będą smaczne, a zdecydowanie mniej kaloryczne.

Dowiedz się jak odróżnić passatę od pulpy

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.