Ekologiczne pierogi

Według historyków pierogi pochodzą najprawdopodobniej z Chin. Do Europy przywieźli je podróżnicy biorący udział w wyprawie Marco Polo. Z terenu Włoch rozprzestrzeniły się na cały Stary Kontynent przybierając najróżniejsze lokalne formy.

Nazwa pieróg pochodzi od słowiańskiego słowa ?piróg?. Nazywano tak ciasta obrzędowe, którego używano w starożytnym kulcie słońca. Pierwotnie pierogi były potrawą typowo chłopską ? przygotowywano je z okazji najróżniejszych świąt. Każdej z uroczystości przypisany był pieróg z innym farszem. Tak więc, kurniki, czyli duże pierogi z różnymi nadzieniami (zawsze z dodatkiem mięsa kurzego) serwowano na weselach, a przyrządzane z mąki gryczanej hreczuszki z okazji imienin. Z czasem w pierogach zasmakowały także inne warstwy społeczne. Tak jest do dziś ?  pierogarnie wyrastają w naszych miastach, jak grzyby po deszczu.

Jak podaje się pierogi? Na najróżniejsze sposoby. Najczęściej stosuje się nadzienie z mięsa mielonego, owoców sezonowych, kaszy gryczanej i twarogu – na słodko lub z ugotowanymi ziemniakami i z dodatkiem podsmażonej cebuli (popularne pierogi ruskie). Poszukujący bardziej oryginalnych zestawień wykorzystują jaja na twardo, ryby, szpinak, bądź czekoladę i miód. Oczywiście nie można zapomnieć o pierogach z kapustą ? to one są jedną z ważniejszych potraw na wigilijnym stole.
Karol Przybylak
Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Brak postów do wyświetlenia