Ekologiczne pieczywo prosto z Mazur

 

Działająca w Wydminach (woj. warmińsko – mazurskie) Ekopiekarnia jest dowodem na to, że tradycyjne i ekologiczne wypieki można sprzedawać także z dala od dużych miast. W ofercie zakładu znajdują się 3 chleby z bio certyfikatem: chleb wiejski, mazurski i gracham. Ten pierwszy zdobył wyróżnienie w trakcie Targów Natura Food w Łodzi.

-Na łódzkie targi przyjechaliśmy, aby pokazać nasz produkt szerszej publiczności – udało się i bardzo nas cieszy wyróżnienie. Chciałem tutaj także poszukać dostępu do surowców z bio certyfikatem bo myślimy o poszerzeniu oferty m.in. o chleb gryczany– mówi Tomasz Winkler, prezes Ekopiekarni.

Chleb. Ważne z czego i ważne z kim…

Ekopiekarnia w Wydminach powstała na bazie działającego przez wiele lat zakładu Spółdzielni Gminnej. – To dzięki doświadczonym pracownikom, pamiętającym stare receptury mogliśmy zająć się wytwarzaniem pieczywa tradycyjnego oraz ekologicznego – tłumaczy Tomasz Winkler. Podkreśla także, że oprócz znajomości piekarniczej sztuki, w wytwarzaniu chleba bardzo ważne jest to „z czego robimy i z kim współpracujemy”.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

–W tych działaniach wciąż jest dużo idei, nie tylko biznesu – dodaje piekarz, któremu marzy się także działalność edukacyjna. –Przydałoby się wsparcie dla małych, rzemieślniczych piekarni i nie chodzi tu o grube miliony, ale niewielkie fundusze na konkretne cele, np. właśnie edukację – mówi. Tej edukacji nigdy za wiele bo rzemieślniczych piekarni ubywa a świadomość klientów w zakresie jakości pieczywa wciąż pozostawia wiele do życzenia.

Pieczywo z Wydmin sprzedawane jest przede wszystkim w promieniu ok. 150 km od zakładu oraz w Olsztynie. Ekopiekarnia oprócz posiadania certyfikatu ekologicznego należy do Sieci Kulinarnego Dziedzictwa Warmia i Mazury. Chleb BIO wiejski zdobył wyróżnienie w konkursie o Złoty Medal Targów Natura Food, które odbyły się w Łodzi w dniach 3-5 października 2014, przeczytaj relację: Rozwojowo i różnorodnie – pierwsze wrażenia z Natura Food i BeECO 2014

Obecnie (październik 2014) w Polsce działa kilkanaście piekarni ekologicznych. Część z nich to piekarnie wiejskie stworzone przez rolników, pozostałe to zakłady rzemieślnicze. Więcej na temat jakości chleba piszemy w artykule „O chlebie smacznym i zdrowym”, który ukazał się w numerze 2/2014 Biokuriera  – zaprenumeruj.

Karol Przybylak

Brak postów do wyświetlenia