Ekologiczne naleśniki orkiszowe a’la strucla z przecierem z jabłek


Składniki:

3 jajka bio
500-600ml mleka ryżowego bio
1 i 3/4 szklanki mąki orkiszowej graham typ 1850
2 łyżki mąki kukurydzianej bio
2 łyżki cukru palmowego bio
płaska łyżeczka proszku do pieczenia bio
szczypta soli bio
500-600g przecieru z jabłek bio
szczypta cynamonu bio
trochę syropu klonowego bio
olej do smażenia bio (np. mix słonecznikowego z tłuszczem palmowym)

 

Sposób przygotowania:

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Do wysokiego naczynia (miski) wbijamy jajka, wlewamy mleko ryżowe, wsypujemy mąkę, dodajemy cukier palmowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli – dobrze miksujemy w celu wytworzenia jednolitej, lejącej się z lekka konsystencji naleśnikowej.

Cienkie placki naleśnikowe smażymy beztłuszczowo lub ew. na minimalnej ilości oleju do smażenia bio – każdy placek smarujemy przecierem z jabłek z dodatkiem cynamonu, zwijamy w rulonik i (wg uznania) dodajemy nutę ciemnego syropu klonowego.

Najlepiej podawać na ciepło.

Smacznego!

***

Autorka przepisu: Agnieszka Szeffler – Grudkowska
Przyślij nam swój przepis! redakcja@biokurier.pl
***

 


Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! redakcja@biokurier.pl

 


Chcesz wiedzieć jakie przepisy pojawiają się na naszej stronie? Zapisz się na newsletter (w dolnym lewym rogu)

Klikając na poniższe TAGI otrzymasz przepisy i informacje na temat danego produktu!

Brak postów do wyświetlenia