Ekologiczne lody truskawkowo-waniliowe

Składniki:

•    300ml śmietanki mlecznej bio 23%
•    150g serka waniliowego bio
•    200g dżemu truskawkowego bio / lub 1szklankę rozgniecionych truskawek bio
•    cukier waniliowy bio
•    2 łyżeczki cukru palmowego bio lub syropu z agavy bio

Sposób przygotowania:

Śmietankę miksujemy, aż nabierze puszystej, kremowej konsystencji, łączymy z serkiem waniliowym, dodajemy cukier waniliowy, syrop z agavy (lub cukier palmowy), dżem truskawkowy (truskawki).

Całość wkładamy w pojemniczki i wkładamy do lodówkowego zamrażalnika – lody będą dobre dopiero po kilku godzinach (po zbyt mocnym “zmrożeniu” należy je znacznie wcześniej wyciągnąć przed spożyciem).

Smacznego
Autorką przepisu i zdjęć jest: Agnieszka Szeffler – Grudkowska

 
[Wróć do spisu Eko Deserów] | [Wróć do spisu przepisów ]