Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki orkiszowej lub z płaskurki BIO, Pół szklanki ciemnego cukru BIO, Kostka masła BIO, 2 żółtka BIO (białka pozostawić do wysmarowania wierzchu ciasta), 3-4 łyżki lodowatej wody, Szczypta soli
Farsz jabłkowy: Około 1kg średniej wielkości kwaskowatych jabłek (doskonałe są twarde papierówki lub złote renety) BIO, Łyżka wyciśniętego soku z cytryny, 1/2 szklanki cukru pudru lub 2 cukry waniliowe (lub cukier puder z kawałeczkiem świeżej laski wanilii) BIO, 2-3 łyżki masła BIO, Cynamon do smaku BIO
Sposób przyrządzania: Przygotować kruche ciasto mieszając wszystkie składniki. Masło dobrze jest wyjąć wcześniej z lodówki, aby było miękkie. Można pokroić w kostkę lub plastry, aby je łatwiej wyrobić. Gotowe ciasto dobrze jest schłodzić przez około 2h w lodówce (owinąć w folię lub obłożyć talerzem i miską, aby nie przesiąkło zapachem). W czasie gdy ciasto się chłodzi, pokroić na ćwiartki jabłka, oczyścić z gniazd nasiennych, obierać ze skórki i każdą ćwiartkę przekroić jeszcze raz na pół. Obrane jabłka skropić sokiem z cytryny. Na patelni lub w garnku rozgrzać masło, wsypać jabłka, cukier i cynamon. Delikatnie mieszać i podgotować około 5 min, aby zmiękły, ale zachowały kształt i się nie rozgotowały. Gotowy farsz jabłkowy przełożyć na wcześniej rozwałkowane i wysmarowane białkiem ciasto o średnicy około 30cm – w kształcie koła (najlepiej wykorzystać dużą blachę z piekarnika). Jabłka ułożyć na środku w niewielki stosik, tak aby przy krawędzi ciasta powstał pierścień o szerokości około 5cm. Krawędzie ciasta zagiąć do wewnątrz wokół jabłek, tworząc falę. Wierzch ciasta posmarować białkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika (1800C) i piec 30-45 min do momentu, aż ciasto się zrumieni.
Podawać na ciepło z bitą śmietaną lub lodami, ale sama szarlotka na ciepło lub zimno jest równie pyszna.
Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody!
Nasz adres: redakcja@biokurier.pl
Czy wiesz że…
Klikając na poniższe TAGI można uzyskać spis potraw z wykorzystaniem danego produktu oraz informacje na jego temat!