Ekologiczna Soja – Skarbiec Alladyna

 



Pasztet, pulpety, kotlety, klopsiki, musaka, gulasz… wszystko to można znaleźć na stole jaroszy! W tych potrawach znajdziemy jednak ani grama mięsa, jedynie przetworzone  na różne sposoby ziarno soi. Dlaczego warto by ekologiczne ziarna soi zagościły w naszej kuchni?

Soja to istny “sezam” nie tylko dla Alladyna. Na całym świecie znana jest pod różnymi imionami. Nazywa się ją królową roślin, żółtym klejnotem czy nawet polnym mięsem. Jako pierwsi poznali się na niej i wprowadzili do swojego jadłospisu Chińczycy. Pojawiła na talerzach kilka tysięcy lat temu, a jej wielka sława trwa do dzisiaj i obejmuje cały świat. Obecnie jej głównym dostawcą są Stany Zjednoczone. W dużym stopniu jednak produkuje się tam soję modyfikowaną genetycznie (GMO), dlatego przy zakupie należy zwrócić szczególną uwagę na opis i wybierać ziarna pochodzące z certyfikowanych ekologicznych upraw.

Swoją popularność, soja zawdzięcza swojemu bogatemu wnętrzu. Jej główną zaletą jest bardzo wysoka zawartość przyswajalnego białka, zdrowych tłuszczy oraz wszystkich podstawowych kwasów tłuszczowych niezbędnych dla ludzkiego organizmu. Oprócz tego soja zawiera dużo węglowodanów, błonnika, wiele ważnych witamin i minerałów (witaminy z grupy B, C, K, wapń, magnez, mangan, żelazo, fosfor, potas, cynk).

Wykazano, że spożywanie soi może pomóc w zapobieganiu licznym chorobom cywilizacyjnym, zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworów, osteoporozy. Ze względu zawartość związków nazywanych fitoestrogenami, łagodzi skutki menopauzy.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Soja może być preparatem zastępczym dla osób z alergią na mleko krowie, ale pamiętać trzeba że również może być alergizująca. Dlatego do diety trzeba ją wprowadzać rozważnie i stopniowo. Osoby uczulone na produkty sojowe muszą poszukiwać w sklepach towarów, które nie zawierają składników przyrządzonych na jej bazie. Problemy przed jakimi stają, pokazują jak wszechobecna w produktach spożywczych są przetwory przygotowane na bazie tej rośliny…

Soja lubiana jest również za swoją elastyczność. W diecie używać można całych ziaren sojowych, mleka sojowego, oleju, sera tofu, sosu sojowego, pasty miso, a także tempeh.
Przepisów na wykorzystanie produktów z soi jest nieskończenie wiele. Zrobimy z niej i zupę, i danie główne, i deser.

W dziale kulinarnym zamieszczać będziemy przepisy pozwalające wykorzystać ekologiczną soję, na początek proponujemy tofu.

Magdalena Pstrucha
(artykuł ukazał się w 16 (1/2011) numerze Biokuriera

Polecamy także artykuł: Tajemnica ekologicznego tofu

W sklepach z żywnością ekologiczną dostępne są ziarna sojowe, ale także produkty przetworzone: ekologiczne mleko sojowe, pasztety sojowe, czy też proteina sojowa.

Brak postów do wyświetlenia