Ekologiczna musztarda – sarepska, chrzanowa czy dijon?

Miesza się żółtą i szarą gorczycę, potem zalewa się je octem z naparem estragonu i odstawia na kilka godzin w chłodne miejsce. Następnie należy dodać soku z drobno roztartych sardeli lub sardynek z czosnku, wymieszać i dodać trochę octu. Przechowywać w słojach szczelnie zakorkowanych – tak brzmi jedna ze starych receptur domowego przygotowania musztardy. Bez tej przyprawy, trudno sobie wyobrazić wiele potraw z francuskiej kuchni.

Za wynalazców musztardy uznaje się Starożytnych Rzymian. W IX wieku, wraz z Rzymianami, musztarda przywędrowała do Francji, gdzie zdobyła sobie wielką popularność. Traktuje się ją nie tylko jak cenną przyprawę, ale także jako pożywienie o właściwościach leczniczych. Dlaczego? Ziarna gorczycy łagodzą bóle reumatyczne, pobudzają trawienie tłuszczu, działają antybakteryjnie i obniżają ciśnienie krwi.

Rodzaje musztardy

Istnieje wiele rodzajów musztardy. Zależą one od gatunku gorczycy, proporcji składników oraz zastosowanych dodatków. Najbardziej rozpowszechnioną w Polsce musztardę żółtą  przyrządza się z gorczycy białej, kurkumy i papryki (nadają one ostry smak) oraz soli, wody i octu spirytusowego. Z kolei niezwykle popularna, i to nie tylko we Francji, musztarda Dijon przygotowywana jest z gorczycy czarnej, octu jabłkowego i spirytusowego. Dodatkowo, przed wymieszaniem, składniki fermentują w kadzi. Swoją nazwę musztarda ta zawdzięcza miastu Dijon, z którego się wywodzi. Wszyscy, którzy uwielbiają francuską kuchnię i nie przepadają za ostrymi smakami na pewno docenią jej walory.

Inne rodzaje musztardy to sarepska (powstaje z gorczycy sarepskiej, uprawianej przede wszystkim w Rosji), kremska (bardzo drobno mielona), francuska (zawiera całe ziarna gorczycy, czasem dodaje się do niej wino).

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Jest z czego wybierać

Czasy gdy musztardę dostać można było jedynie w popularnych szklankach “musztardówkach” minęły bezpowrotnie. Obecnie, w sklepach ekologicznych, wybierać możemy spośród najróżniejszych rodzajów  tej przyprawy: np. delikatnej, ostrej, ziołowej. Dostępna jest nawet specjalna, łagodna musztarda dla dzieci.  Także opakowania są bardzo różnorodne – ekologiczną musztardę delikatesową certyfikowaną przez Demeter można zakupić nawet w tubce.
Karol Przybylak

Brak postów do wyświetlenia