Ekologiczna herbata, czyli…

Czym wyróżniają się wysokiej jakości herbaty? Na co zwracać uwagę przy ich zakupie? Czym wyróżniają się herbaty ekologiczne? Rozmowa Biokuriera.

Rozmawiamy z Michałem Wiśniewskim z firmy Biotini, która pod własną marką sprzedaje ekologiczną kawę i jest dystrybutorem ekologicznych herbat francuskiej marki Les Jardins de Gaia.

Biokurier: Czym wyróżnia się wysokiej jakości herbata?

Michał Wiśniewski: Trzeba zacząć od tego, że podczas przetwarzania herbata nigdy nie jest myta. To oznacza, że napar w naszych filiżankach może zawierać szkodliwe substancje (pozostałości nawozów lub pestycydów). Ich obecność jest zgodna z normami produkcyjnymi, ale skutek jest taki, że substancje te trafiają do naszego organizmu, kumulują się w nim i mogą mieć poważny wpływ na stan naszego zdrowia. Herbaty ekologiczne uprawia się bez użycia sztucznych nawozów i środków chemicznych.

Wynikają z tego dwie korzyści.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Po pierwsze pijemy herbatę pozbawioną szkodliwych substancji i czerpiemy z napoju wyłącznie to, co najlepsze.

Po drugie zaś, wybierając herbaty ekologiczne, chronimy środowisko i często wspieramy małych lokalnych
producentów.

Jak wygląda uprawa ekologicznej herbaty?

Michał Wiśniewski: Ekologiczne ogrody herbaciane są bardzo wyjątkowe z powodu różnorodności upraw i rosnących tam roślin. Na tarasach ogrodów herbacianych można ujrzeć pieprz, wanilię, drzewa cynamonowe, imbir, palmy kokosowe… Wszystkie te rośliny nie tylko wytwarzają kompost, ale również odstraszają pasożyty i zapobiegają erozji gleby. Plantatorzy herbaty mają do dyspozycji cały wachlarz roślin zwalczających choroby, insekty i pasożyty.

Rozwiązania różnią się w zależności od klimatu i są użyteczne zarówno na etapie zapobiegania, jak i leczenia. Sposoby naturalne obejmują wykorzystanie olejków eterycznych, biedronek, płynnego nawozu z pokrzyw, nagietka, przypraw korzennych i traw, kultur bakterii, a nawet robaków. Należy też wspomnieć o nawozach ekologicznych i stosowaniu różnych minerałów, które, jeśli to konieczne, pomagają zachować równowagę gleby.

Kolejnym etapem jest produkcja gotowej herbaty. Les Jardins de Gaia wspiera tradycyjne metody produkcji. Dzięki temu większość naszych herbat jest suszonych i zwijanych tak samo jak robili to przodkowie obecnych plantatorów.

Cały proces produkcji od liścia po susz, który trafia do naszych filiżanek ma ogromny wpływ na jakość herbaty, smak i aromat tych produkowanych tradycyjnymi ekologicznymi metodami jest wyjątkowy i niezapomniany.

 Przeczytaj także: Herbata w kosmetyce naturalnej na 3 sposoby

Rozmawiał: Karol Przybylak

Brak postów do wyświetlenia