Ekologiczna gryka nie tylko na kaszę


Kasza to nie jedyny produkt, z którego cieszyć się możemy dzięki gryce. Nie można przecież zapomnieć chociażby o pysznym miodzie. W polskiej tradycyji kulinarnej z gryki przygotowywano nadzienie kaszanek, była też dodatkiem do mięs. Przyrządzano z niej farsze m. in. do pierogów. Obecnie gryka wykorzystywana jest także do celów innych niż spożywcze. Wśród „śpiochów” coraz popularniejsze stają się poduszki z łuski gryczanej. Jakie zalety ma ekologiczna gryka? Przeczytajcie więcej.


 

Pierwsze uprawy gryki prowadzono 4000 lat temu w górskich terenach północnych Indii. Do Polski przybyła wraz z Tatarami, którym nazwę zawdzięcza jedna z jej odmian: tatarka. W dawnej polskiej kuchni, z surowej lub palonej kaszy gryczanej sporządzano wiele tradycyjnych potraw m.in. z mąki gryczanej bliny i prażuchy. Z gryki przygotowywano nadzienie kaszanek, była też dodatkiem do mięs. Przyrządzano z niej farsze m. in. do pierogów. Później o gryce jakby zapomniano. Popularność odzyskała wraz z coraz powszechniejszą modą na zdrowe odżywianie.

Walory zrowotne gryki

 

W ekologicznej profilaktyce zdrowotnej grykę ceni się za jej wyjątkowe walory. Jadanie gryczanej kaszy oraz mąki uznawane jest za bardzo korzystne dla ogólnego funkcjonowania organizmu.

 

Po pierwsze dostarczają one wielu niezbędnych człowiekowi minerałów i mikroelementów: od potasu, żelaza począwszy, na magnezie, cynku skończywszy.

Po drugie są źródłem licznych witamin m. in. z grupy B oraz P (zapobiegają pękaniu naczyń krwionośnych, polepszają przyswajanie wapna).

Po trzecie w ziarnach są różne związki spełniające rolę przeciwutleniaczy. Te zaś substancje ceni się w profilaktyce chorób cywilizacyjnych i twierdzi, że zapobiegają one występowaniu miażdżycy, chorobom niedokrwiennym serca i zawałem, nowotworom, alergiom.

Po czwarte kasza charakteryzuje się dużą zawartością bezglutenowego białka. Dodatkowo ma ono wręcz idealny skład aminokwasowy co oznacza, że ich działanie w diecie może być porównywalne ze stanowiącym wzorzec białkiem jaja kurzego. Brak glutenu jest cenny dla osób uczulonych na ten składnik, ale ogranicza zastosowanie czystej mąki do wypieku chleba.


A może ekologiczna mąka gryczana?

W Chinach i Japonii mąka gryczana jest bardzo ceniona i niekiedy stanowi nawet podstawową mąkę. Bywa również dodatkiem do wyrobu makaronów. Potrawy z dodatkiem mąki z gryki, ale przede wszystkim kasze mają też dużo błonnika i powinny znaleźć się w diecie osób zagrożonych miażdżycą, starszych, cierpiących na różne dolegliwości przewodu pokarmowego m. in. zaparcia, wzdęcia, hemoroidy, niedokrwistość. Znany naturalista okresu międzywojennego – Apolinary Tarnawski polecał ją przy wszelkich fermentacjach jelitowych.


Conieco o kaszy

Kasze ekologiczne, czytaj więcej.

W Rosji przed laty tamtejsi naukowcy zaliczyli kaszę gryczaną do najlepszych kasz, gdy chodzi o właściwości odżywcze i leczniczo-dietetyczne. Potrawy są wskazane dla każdego wieku, mają właściwości rozgrzewające więc warto je jadać szczególnie w zimne dni. Według ich zaleceń rocznie każdy powinie zjeść przynajmniej około 7,5 kg kaszy. Przy czym jednak powinna być to kasza ekologiczna i najlepiej wyłącznie jasna pozyskiwana ręcznie.

 

 

Bardziej popularna kasza palona, brązowa pozyskiwana zazwyczaj przemysłowo jest znacznie mniej wartościowa. Dla przykładu badania wykazały, że zawartość przeciwutleniaczy, cennych flawonoidów, ważnych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych maleje prawie pięciokrotnie. Tak więc warto o tym pamiętać i kupować jako lek jasną i niepaloną kaszę gryczaną.


Przeczytaj więcej o kaszach: Kasze. Wegetariańska kuchnia rozgrzewająca

Kasza gryczana dla malucha? Kasza gryczana z warzywami dla półrocznego malucha


Miód gryczany…

Gryka kojarzy się także z… miodami. Zboże to jest świetnym pożytkiem dla pszczół. Badania przeprowadzone przez polskich naukowców wykazują, że z jednego hektara pola kwitnącej gryki można uzyskać od 140 do 220 kg miodu. Uznaje się go za rarytas – ma bardzo specyficzny smak, brązowy kolor i silny aromat. Miód gryczany ceniony jest za liczne walory lecznicze i polecany w dolegliwościach wieku podeszłego, zaburzeniach pracy naczyń krwionośnych, krążenia krwi, reumatyzmie, kaszlu, także dla ogólnego wzmocnienia i oczyszczenia organizmu.


Poduszki z łuski gryczanej na dobry sen

W ekologicznej profilaktyce medycznej cenni się oprócz ziaren, ziela także łuski gryki. Pozyskuje się je w procesie wyrobu kaszy. Pierwsi na pomysł wykorzystania łusek wpadli rolnicy ekologiczni uprawiający tę roślinę. Zaczęli sprzedawać poduszki i wałeczki do spania wypełnione łuskami. Gdy te produkty pojawiły się w eko sklepikach, od razu zyskały uznanie klientów. Obecnie jest już bardzo dużo przedsiębiorstw wykorzystujących łuskę do wyrobu poduszek, materaców do spania itp. Zwyczaj wytwarzania tego typu poduszek ma swoje źródła w tradycji ludów z Dalekiego Wschodu.

Według zapewnień zwolenników ekologicznej profilaktyki, spanie na materacach i poduszkach wypełnionych łuską ekologicznej gryki (z upraw konwencjonalnych nie jest polecana, bo może zawierać resztki środków chemicznych) ma liczne zalety.

Wskazane jest dla wszystkich, którzy mają problemy z kręgosłupem m.in. szyjnym, a zatem i nocnym wypoczynkiem, snem. Poduszki, wałeczki pod głowę i materace mają optymalną twardość. Nie są one za miękkie ani za twarde, także nie sprężynują.

Druga zaleta to doskonałe dopasowanie się do kształtu ciała. Nie wytwarzając ciągłych zbyt dużych nacisków na skórę, w prosty i naturalny sposób przeciwdziałają odleżynom i odparzeniom.
Po trzecie nadają się dla alergików, bo na razie nie odnotowuje się przypadków uczulenia na łuskę.

Czwarta zaleta to słabe wchłanianie wilgoci, odporność na pleśnienie i żerowanie pasożytów.

Po piąte, warstwa z łuski gryki stanowi bardzo dobry izolator – nie odprowadza dużo ciepła z naszego ciała. Na takim materacu można z powodzeniem leżeć bezpośrednio nawet na podłodze.