Ekologiczna baba orkiszowa-drożdżowa z bakaliami

Składniki:

(poniższe składniki wystarczą nie tylko na drożdżową babę – przy okazji możemy upiec chlebek drożdżowy-orkiszowy)

500g mąki orkiszowej białej bio
350-400g mąki orkiszowej graham typ 1850 bio
150g masła/lub/100-150g tłuszczu kokosowego
3/4 szklanki cukru palmowego /lub/ 1 szklankę cukru trzcinowego bio
3 szklanki “mleka” ryżowego bio (może być także orkiszowe lub owsiane bio)
100g świeżych drożdży
3 jajka bio
bakalie bio: rodzynki, orzechy, żurawina, morele, skórki pomarańczy, itp.
2 łyżki oleju migdałowego z drzewa moreli bio (niekoniecznie, ale jeśli mamy pod ręką – jak najbardziej)
szczypta soli bio
trochę bułki tartej bio

 

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

 


Sposób przygotowania:

 

Najpierw kostkę drożdży łączymy ze szklanką mąki orkiszowej białej, szklanką lekko podgrzanego “mleka” ryżowego i 1/4 szklanki cukru palmowego (istotne, aby drożdże były świeże – zaczyn zrobiony ze świeżych drożdży szybciej wyrasta) – zaczyn ma mieć konsystencję gęstego budyniu, jeśli wyjdzie nam zbyt rzadki nie obawiajmy się podsypać więcej mąki, jeśli za gęsty – dolewamy “mleka” ryżowego; odstawiamy do wyrośnięcia.

Namaczamy rodzynki, morele na kilka minut w letniej, przegotowanej wodzie.

Pozostałą część mąki wsypujemy do dużej miski (możemy przesiać przez sito), dodajemy szczyptę soli, 1/2 szklanki cukru palmowego, 150g masła (masło możemy też rozpuścić w “mleku” ryżowym), 3 jajka i jeśli jest już wyrośnięty – zaczyn drożdżowy. Dolewamy powoli podgrzane “mleko” ryżowe i  energicznie wyrabiamy drożdżowe ciasto przy pomocy drewnianej łyżki lub własnych rąk. Gdy masa stanie się jednolita – dodajemy bakalie i olej migdałowy.

Ciasto drożdżowe nie może być ani za gęste ani za rzadkie (znacznie gęściejsze niż zaczyn wcześniej przez nas wyrabiany).

Miskę przykrywamy lnianą/bawełnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Formę na babę (wykorzystałam swoją ulubioną, ciężką formę kamionkowo-ceramiczną) drożdżową smarujemy masłem/tłuszczem kokosowym i posypujemy bułką tartą.

Uwaga: z powyższych składników oprócz dużej drożdżowej baby orkiszowej, upiekłam także chlebek drożdżowy orkiszowy (w “keksówce”, w papierze pergaminowym) – czasami trudno jest przewidzieć jaką ilość ciasta dożdżowego uzyskamy po wyrośnięciu.

Gdy zauważymy, że ciasto znacznie zwiększyło swoją objętość (tj. podwoiło) – przekładamy do form; do 3/4 wysokości – ponieważ w trakcie pieczenia ciasto jeszcze urośnie.

Pieczemy do zrumienienia w temperaturze 160-180 st. 40-45 minut.

Jeśli mamy ochotę – gdy baba odparuje i wystygnie, możemy zrobić polewę

 

autorka przepisu: Agnieszka Szeffler – Grudkowska

 

[Wróć do spisu Eko Deserów] | [Wróć do spisu przepisów ]


Czy wiesz że…
Klikając na poniższe TAGI można uzyskać spis potraw z wykorzystaniem danego produktu oraz informacje na jego temat!

 

 

Brak postów do wyświetlenia