Składniki na ciasto:
2 szklanki suszonych wypestkowanych daktyli BIO (można je dowolnie zastąpić bądź połączyć z innymi suszonymi owocami jak morele BIO, śliwki BIO -choć do tej pory robiłam z samych daktyli)
2 szklanki orzechów / migdałów
należy daktyle i orzechy zmielić w maszynce
Jablka ok. 5-6 sztuk – moga byc w skorce, nalezy je pokroic w cwiartki i kazda cwiartke w plastry
Składniki na sos: 1 pomaranczka
pol szklanki zmielonych daktyli
laczymy i zalewamy sosem jablka
posypujemy 2 lyzkami cynamonu i szklanka bakali (rodzynek i suszonej zurawiny)
Sposób przygotowania:
Ciasto wykladamy na lekko wgłębionym talerzu, którego spód wcześniej posypujemy, np płatkami migdałowymi, aby ciasto łatwo odchodziło podczas krojenia. Na cieście ukladamy jabłka już doprawione sosem, cynamonem i bakaliami i gotowe.
Dobrze jest, aby tarta postała kilka godzin w ciemnym chłodnym miejscu – calość się „zgryzie” i będzie się łatwo kroić.
Niesamowicie aromatyczne ciasto – idealne na jesień/zimę.
Proponujemy także inny przepis na tartę jabłkową – sprawdź!
Autorka przepisu, pani Aleksandra Blicharska, otrzymuje od nas nagrodę niespodziankę w postaci książki Ekologiczne Ziarna Zbóż. Pokarm, lek i kosmetyk
Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! Nasz adres: redakcja@biokurier.pl
Czy wiesz że…
Klikając na poniższe TAGI można uzyskać spis potraw z wykorzystaniem danego produktu oraz informacje na jego temat!