Ekologiczna aromatyczna tarta jabłkowa

Składniki na ciasto:

2 szklanki suszonych wypestkowanych daktyli BIO (można je dowolnie zastąpić bądź połączyć z innymi suszonymi owocami jak morele BIO, śliwki BIO -choć do tej pory robiłam z samych daktyli)
2 szklanki orzechów / migdałów
należy daktyle i orzechy zmielić w maszynce

Jablka ok. 5-6 sztuk – moga byc w skorce, nalezy je pokroic w cwiartki i kazda cwiartke w plastry

Składniki na sos: 1 pomaranczka
pol szklanki zmielonych daktyli
laczymy i zalewamy sosem jablka
posypujemy 2 lyzkami cynamonu i szklanka bakali (rodzynek i suszonej zurawiny)

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Sposób przygotowania:

Ciasto wykladamy na lekko wgłębionym talerzu, którego spód wcześniej posypujemy, np płatkami migdałowymi, aby ciasto łatwo odchodziło podczas krojenia. Na cieście ukladamy jabłka już doprawione sosem, cynamonem i bakaliami i gotowe.
Dobrze jest, aby tarta postała kilka godzin w ciemnym chłodnym miejscu – calość się “zgryzie” i będzie się łatwo kroić.

Niesamowicie aromatyczne ciasto – idealne na jesień/zimę.

Proponujemy także inny przepis na tartę jabłkową – sprawdź!

 

[Wróć do spisu Eko Deserów] | [Wróć do spisu przepisów ]

 


Autorka przepisu, pani Aleksandra Blicharska, otrzymuje od nas nagrodę niespodziankę w postaci książki Ekologiczne Ziarna Zbóż. Pokarm, lek i kosmetyk
Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! Nasz adres: redakcja@biokurier.pl

 

 


 

 



Czy wiesz że…
Klikając na poniższe TAGI można uzyskać spis potraw z wykorzystaniem danego produktu oraz informacje na jego temat!

 

 

 

Brak postów do wyświetlenia