Ekologiczna Apteczka Warzywna cz.2 już dostępna

blank
200 porad, przepisów kulinarnych, receptur na naturalne kosmetyki i propozycji kuracji pomocnych w profilaktyce najróżniejszych dolegliwości – to wszystko znajdziecie w 2 części Ekologicznej Apteczki Warzywnej.

 

Wyniki badań naukowych wskazują, że w przypadku przechowywanej w temperaturze pokojowej młodej kapusty z wyciętym głąbem, utrata zawartości witaminy C może wynosić nawet 50% w ciągu jednego dnia. Warto być świadomym podobnych faktów.

 

Dlaczego? Na nic przyda nam się znajomość zawartości cennych witamin w warzywach, jeżeli nie będziemy ich prawidłowo przechowywać, kupować i spożywać.

 

Tymczasem „pokarm powinien być waszym lekarstwem” –  twierdzili od czasów ojca medycyny Hipokratesa wielcy lekarze i naturaliści. Pierwsze miejsce wśród leczących pokarmów należy się warzywom. Ich duży udział w diecie jest niezbędnym warunkiem zdrowia – pomagają przy wielu dolegliwościach i chorobach. Poradnik Ekologiczna Apteczka Warzywna ma ułatwić wykorzystanie ekologicznych warzyw jako pokarmu, leku i kosmetyku.

 

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     


W grudniu poradnik nabyć będzie można w salonach prasowych sieci RUCH na terenie całej Polski. Obie części Ekologicznej Apteczki Warzywnej dostępne są także w sklepie internetowym Wydawnictwa Gaj (także w pakiecie z 1szą częścią). Książki z serii Ekologiczna Apteczka Warzywna wchodzą w skład serii Ekologiczna Apteczka Zdrowia zapoczątkowanej przez książkę Ekologiczne Ziarna Zbóż: Pokarm, lek i kosmetyk.

Omówione warzywa: BRUKIEW – CHRZAN – CZOSNEK – DYNIA – PAPRYKA – PASTERNAK

Spis treści:

1. Rozdziały wstępne

Kiedy warzywa są najzdrowsze?
Soki warzywne: jak wybrać najlepsze? Propozycje kuracji
Zdrowie z kiszonych warzyw
Warzywne kuracje wzmacniające serce i krew

2. Ekologiczne warzywa – pokarmy, leki i kosmetyki

Brukiew – Kiedyś codzienna, dzisiaj odświętna
Chrzan – Uzdrawiający „korzeń wikingów”
Czosnek – Naturalny „wzmacniacz” odporności
Dynia – Leczący skarb jesieni
Papryka – „Czerwone złoto”
Pasternak – Doceniany na nowo lek dietetyczny

Autorzy książki: Zbigniew Przybylak, Karol Przybylak
Wydawca: Wydawnictwo Gaj

Chcesz być na bieżąco z BIO? Zapisz się na nasz newsletter (u dołu po lewej stronie)
lub sprawdź nasze profile na portalach społecznościowych Facebook i Twitter!     

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym

Brak postów do wyświetlenia