Eko-zupa z dynią-jabłkiem-kaszą jaglaną


Składniki:

dynia hokkaido bio (do 1kg)
4-5 sztuk jabłek bio
400g kaszy jaglanej bio
1 łyżka masła bio / lub oleju organicznego 2 łyżki
1/2 laski wanilii bio
przyprawy bio: sól, 2 łyżki cukru palmowego lub syropu z agawy, łyżeczka przyprawy indyjskiej (o składzie: kminek, kolendra, gorczyca biała, cynamon, imbir, płatki cytrynowe)

Sposób przygotowania

Kaszę po uprzednim sparzeniu, gotujemy z odrobiną oleju i szczyptą soli na średnim ogniu, przez kilkanaście minut. Dynię dobrze myjemy, odcinamy końcówki i ew. zgrubienia na skórce, kroimy na pół i oczyszczamy z pestek. Dynia hokkaido w porówaniu z innymi odmianami jest niewielka, ale ma cienką i delikatną skórkę, dzieki czemu można ją gotować nawet ze skórką Dlatego proponuję pozostawienie skórki i po dokładnym umyciu, oczyszczeniu z pestek, od razu krojenie w kostkę.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Pokrojoną dynię wrzucamy do dużego garnka, zalewamy wodą (ok. 2-2,5 litra) i gotujemy aż dynia zacznie mięknąć. W tym czasie myjemy i obieramy jabłka, kroimy na ćwiartki, pozbawiamy “gniazdek” i wrzucamy do gotującej się dyni. Dodajemy łyżkę masła (lub olej organiczny), sól, cukier palmowy, przyprawę indyjską – po kilku minutach “blenderujemy”, dorzucamy kaszę jaglaną – i znów krótko miksujemy. Na koniec doprawiamy wanilią.

Dynia hokkaido bio ma intensywnie pomarańczową barwę, co zawdzięcza wysokiej zawartości karotenoidów korzystnie wpływających na wzrok. Bogata jest również w witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, takie jak: potas, magnez, fosfor, żelazo. Ma przy tym niewiele kalorii.

Zupa z dynią-jabłkiem-kaszą jaglaną smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i w chłodniejszym wydaniu; jest pożywna, lekkostrawna, ale przede wszystkim smaczna. Będzie smakowała zarówno najmłodszym, jak i nieco starszym; z powyższych proporcji możemy mieć poczęstunek dla choćby większego grona gości.


Autorka przepisu: Agnieszka Szeffler Grudkowska

Przyślij nam swój przepis! redakcja@biokurier.pl 


 

[Wróć do spisu Eko zup] | [Wróć do spisu przepisów ]


Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! redakcja@biokurier.pl

 


Chcesz wiedzieć jakie przepisy pojawiają się na naszej stronie? Zapisz się na newsletter (w dolnym lewym rogu)

Klikając na poniższe TAGI otrzymasz przepisy i informacje na temat danego produktu!

 

Brak postów do wyświetlenia