Eko zupa z dynią jabłkiem i kaszą

Zupa z dynią, jabłkiem i kaszą jaglaną smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i w chłodniejszym –wydaniu – sprawdźcie Biokurierowy przepis na dziś.

 

– Zupa jest pożywna, lekkostrawna, ale przede wszystkim smaczna. Będzie smakowała zarówno najmłodszym, jak i nieco starszym; z powyższych proporcji możemy mieć poczęstunek dla choćby większego grona gości – zapewnia Agnieszka Szeffler – Grudkowska, która przygotowała przepis.

Warto wiedzieć, że dynia hokkaido w porówaniu z innymi odmianami jest niewielka, ale ma cienką i delikatną skórkę, dzięki czemu można ją gotować nawet ze skórką. Ma intensywnie pomarańczową barwę, co zawdzięcza wysokiej zawartości karotenoidów korzystnie wpływających na wzrok. Bogata jest również w witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, takie jak: potas, magnez, fosfor, żelazo.

Przeczytaj więcej na temat walorów zdrowotnych dynii ekologicznej: A może ekologiczna dynia?

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Sprawdź także: Kosmetyka naturalna. Maseczka z dyni

Chcesz być na bieżąco z BIO? Zapisz się na nasz newsletter (u dołu po lewej stronie)
lub sprawdź nasze profile na portalach społecznościowych Facebook i Twitter!     

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym

Brak postów do wyświetlenia