Eko-zupa marchewkowa z curry

Składniki:

•    1kg marchewki bio
•    1/2kg ziemniaków bio
•    2 cebule bio
•    2-3 łyżki oleju rzepakowego ext.v. bio lub łyżka masła bio
•    przyprawy bio: sól, pieprz czarny, curry.

 

Sposób przygotowania:

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Pokrojoną cebulę wrzucamy do gara z niewielką ilością wody, dodajemy olej lub masło i dusimy przez 2-3 minuty. Następnie wrzucamy marchew i całość zalewamy ok. 2 litramy wody (jeśli dodamy wrzącej – przygotowanie zupy będzie krótsze; wody możemy dolać więcej, w zależności od tego, jaką lubimy konsystencję); po 10 minutach dorzucamy ziemniaki.

Gdy warzywa zaczną mięknąć, doprawiamy do smaku i całość “blenderujemy”, aby powstała zupa-mus … marchewkowa z curry – smaczna, pożywna, lekkostrawna, o rozgrzewających walorach, szybka do zrobienia.

Smacznego!

autorka przepisu: Agnieszka Szeffler – Grudkowska

 

[Wróć do spisu Eko zup] | [Wróć do spisu przepisów ]

Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! redakcja@biokurier.pl

 


Chcesz wiedzieć jakie przepisy pojawiają się na naszej stronie? Zapisz się na newsletter (w dolnym lewym rogu)

 

Klikając na poniższe TAGI otrzymasz przepisy i informacje na temat danego produktu!

Brak postów do wyświetlenia