Składniki:
• 1kg marchewki bio
• 1/2kg ziemniaków bio
• 2 cebule bio
• 2-3 łyżki oleju rzepakowego ext.v. bio lub łyżka masła bio
• przyprawy bio: sól, pieprz czarny, curry.
Sposób przygotowania:
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Pokrojoną cebulę wrzucamy do gara z niewielką ilością wody, dodajemy olej lub masło i dusimy przez 2-3 minuty. Następnie wrzucamy marchew i całość zalewamy ok. 2 litramy wody (jeśli dodamy wrzącej – przygotowanie zupy będzie krótsze; wody możemy dolać więcej, w zależności od tego, jaką lubimy konsystencję); po 10 minutach dorzucamy ziemniaki.
Gdy warzywa zaczną mięknąć, doprawiamy do smaku i całość „blenderujemy”, aby powstała zupa-mus … marchewkowa z curry – smaczna, pożywna, lekkostrawna, o rozgrzewających walorach, szybka do zrobienia.
Smacznego!
Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! redakcja@biokurier.pl
Chcesz wiedzieć jakie przepisy pojawiają się na naszej stronie? Zapisz się na newsletter (w dolnym lewym rogu)
Klikając na poniższe TAGI otrzymasz przepisy i informacje na temat danego produktu!