Składniki:
3-4 garście suszonych podgrzybków i borowików (pochodzących z czystych, nieskażonych terenów);
3 marchewki BIO
1 pietruszka BIO
2 małe cebule BIO
2 łyżki suszonej natki pietruszki i selera BIO
łyżka masła BIO
2 łyżki mąki graham typ 1850 BIO
przyprawy BIO: pieprz, sól morska
Sposób przygotowania:
Suszone grzyby musimy kilka razy dobrze opłukać (z ew. piasku). Następnie zalać letnią przegotowaną wodą i odstawić na kilka godzin.
Warzywa obieramy, mujemy i kroimy w kostkę.
Namoczone grzyby odcedzamy z wody (wody o brązowym zabarwieniu i grzybowym aromacie – jednak nie wylewamy!),kroimy, wrzucamy do garnka, zalewamy 1,5-2 litrami świeżej wody i dodatkowo „aromatyczną wodą z grzybów” (nie wlewamy całości, na końcu często osadza się piasek lub grzybowe paprochy) – gotujemy ok. 20 minut.
Następnie wrzucamy pokrojone warzywa i gotujemy przez kolejne 15-20 minut.
Dodajemy łyżkę masła i suszonę natkę pietruszki oraz selera. Doprawiamy pieprzem i solem (w zalezności od upodobania).
A na koniec, zabielamy lekko mąką graham (2 łyżki mąki rozprowadzonej w 150ml zimnej wody).
Zupa bardzo dobrze smakuje następnego dnia po ponownym przegotowaniu – jej smak nabiera mocy i wyrazistości.
SMACZNEGO!
***
Autorka przepisu pani Agnieszka Szeffler – Grudkowska otrzymuje od redakcji Biokuriera nagrodę niespodziankę w postaci książki „Ekologiczne Ziarna Zbóż. Pokarm, lek i kosmetyk”.
Przyślij nam swój przepis! redakcja@biokurier.pl
***
Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! redakcja@biokurier.pl
Chcesz wiedzieć jakie przepisy pojawiają się na naszej stronie? Zapisz się na newsletter (w dolnym lewym rogu)
Klikając na poniższe TAGI otrzymasz przepisy i informacje na temat danego produktu!