Składniki:
300g szczawiu bio, umytego i drobno pokrojonego
2 litry wody (lub bulionu warzywnego)
2 małe cebule bio
2 łyżki masła bio
200g śmietany 18% bio
2 płaskie łyżki mąki orkiszowej graham bio
przyprawy bio: pieprz, sól
Dodatki (dowolnie): ekologiczny razowiec, jajko ugotowane na twardo bio, ugotowane ziemniaki bio, szczypiorek.
Sposób przygotowania:
Do wrzącej wody wrzucamy pokrojony szczaw. W tym samym czasie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę cebule, które przyrumieniami na maśle (6-7 min). Mąkę rozprowadzamy w niedużej ilości wody i dodajemy śmietanę. szczaw gotujemy dosłownie przez kilka minut (żeby nie stracił swych walorów odżywczych i smakowych), dodajemy cebulę, a następnie miksturę „mączno-śmietanową”.
Doprawiamy do smaku i doprowadzamy do zagotowania ciągle mieszając. Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Smacznego!
Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! redakcja@biokurier.pl
Chcesz wiedzieć jakie przepisy pojawiają się na naszej stronie? Zapisz się na newsletter (w dolnym lewym rogu)
Klikając na poniższe TAGI otrzymasz przepisy i informacje na temat danego produktu!