Teraz czytasz...
Eko wiosenna zupa szczawiowa zielona z jajkiem
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
NaturaFood & BeEco | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
NaturaFood & BeEco | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Eko wiosenna zupa szczawiowa zielona z jajkiem

Składniki:

300g szczawiu bio, umytego i drobno pokrojonego
2 litry wody (lub bulionu warzywnego)
2 małe cebule bio
2 łyżki masła bio
200g śmietany 18% bio
2 płaskie łyżki mąki orkiszowej graham bio
przyprawy bio: pieprz, sól

Dodatki (dowolnie): ekologiczny razowiec, jajko ugotowane na twardo bio, ugotowane ziemniaki bio, szczypiorek.

 

Sposób przygotowania:

Do wrzącej wody wrzucamy pokrojony szczaw. W tym samym czasie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę cebule, które przyrumieniami na maśle (6-7 min). Mąkę rozprowadzamy w niedużej ilości wody i dodajemy śmietanę. szczaw gotujemy dosłownie przez kilka minut (żeby nie stracił swych walorów odżywczych i smakowych), dodajemy cebulę, a następnie miksturę „mączno-śmietanową”.

Doprawiamy do smaku i doprowadzamy do zagotowania ciągle mieszając. Podajemy z dowolnymi dodatkami.

Smacznego!

autorka przepisu: Agnieszka Szeffler – Grudkowska

 

[Wróć do spisu Eko zup] | [Wróć do spisu przepisów ]

Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! redakcja@biokurier.pl

 


Chcesz wiedzieć jakie przepisy pojawiają się na naszej stronie? Zapisz się na newsletter (w dolnym lewym rogu)

 

Klikając na poniższe TAGI otrzymasz przepisy i informacje na temat danego produktu!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.