Często zastanawiamy się jak nasi przodkowie świętowali Wigilię. Jak smakowały dania przygotowane wg receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie? Dzisiaj można zaobserwować tęsknotę i zainteresowanie tym co dawne. Odkrywamy na nowo tradycję, oryginalność i niepowtarzalność produktów. Dużą popularnością cieszą się wyroby przywołujące „smaki z dzieciństwa”. By je wydobyć warto sięgnąć po sprawdzone receptury i wykorzystywać produkty ekologiczne. W myśl zasady, że tylko z najlepszych i najwartościowszych produktów uda się stworzyć niepowtarzalnie smaczne danie. My również na wigilijną wieczerzę wybraliśmy sprawdzone przez wieki przepisy kuchni staropolskiej. Mamy nadzieję, że pozwolą rozsmakować się w tym co najlepsze.
Oto nasze propozycje
Barszcz wigilijny
Jarzyny (marchew, seler, por, pietruszka) i buraki BIO
2 łyżki masła BIO
1 cebula BIO
½ litra kwasu burakowego BIO
Głowa lub głowy rybne (np. z pstrąga, karpia, szczupaka) BIO
2 łyżki grzybów
½ łyżki soli
Majeranek i ząbek czosnku BIO

Karp zapiekany
Około 1 kg karpia
Szczypta pieprzu BIO
Sos beszamel:
2-3 łyżki masła BIO
2 średnie łyżki mąki BIO
Około 0,75 l mleka BIO
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Opieńki duszone z kwaśną kapustą
1 talerz opieniek (lub dowolne suszone grzyby w zależności od zapasów)
2 cebule BIO
2 łyżki masła BIO
1 łyżka mąki BIO
Zielona pietruszka BIO (może być świeża, suszona lub mrożona)
Śmietana, jogurt naturalny lub mleko BIO
Świąteczne pierniczki
¼ litra miodu BIO
3 jajka BIO
¼ kg mąki ziemniaczanej BIO
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Chcesz być na bieżąco z BIO? Zapisz się na nasz newsletter (u dołu po lewej stronie)
lub sprawdź nasze profile na portalach społecznościowych Facebook i Twitter! Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!